Madrid

El rebut de la llum es dispararà un 11% al gener

La subhasta per fixar el preu de l'energia elèctrica s'ha desbocat preveient un trimestre de més consum energètic. Cal recordar que la tarifa elèctrica ja va pujar un 3,1% en la revisió de l'octubre i un 1,2% de forma extraordinària a l'agost per la reforma elèctrica. De fet, el preu de l'electricitat no para de pujar des del juliol.

RedaccióActualitzat

Els consumidors patiran un fort increment en el rebut de la llum amb l'inici de l'any. Es calcula que la factura es dispararà un 11% a partir de l'1 de gener del 2014. Així ho estimen fonts del sector consultades després que la subhasta sobre el cost de l'energia elèctrica per al subministrament a tarifa que s'ha fet aquest dijous per al primer trimestre de l'any que ve ha acabat amb una alça del voltant del 26%.

L'encariment vindrà tant pel resultat de la subhasta com per l'augment de fins al 2% que el govern espanyol ja ha anunciat per als peatges de la llum, que repercutirà en una mica més de l'1% en el rebut final. D'aquesta manera, les dues parts que formen la tarifa de la llum pujaran de preu, cosa que comportarà aquest 11% d'encariment global.

Cal recordar que la tarifa elèctrica ja va pujar un 3,1% en la revisió de l'octubre i un 1,2% de forma extraordinària a l'agost per la reforma elèctrica. De fet, el preu de l'electricitat no para de pujar des del juliol.

Causes

Els experts apunten com a causes d'aquest encariment constant la incertesa sobre la regulació del sector que ha acompanyat aquesta darrera subhasta, la reducció del nombre d'agents que hi participen, així com una sèrie de factors externs, com que en el trimestre que ve s'espera una baixa producció hidroelèctrica, menys generació eòlica i temperatures més baixes, cosa que comportarà un ús més gran dels cicles combinats.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut