Barcelona

El Consell aconsella reforçar l'Agència Tributària actual per avançar cap a la Hisenda pròpia

El Consell Assessor per a la Transició Nacional aposta per un canvi radical del model tributari a Catalunya respecte al de l'administració espanyola.

RedaccióActualitzat

El Consell Assessor per a la Transició Nacional ha estudiat com hauria de ser l'Agència Tributària de Catalunya, la peça clau per a l'Administració Tributària d'un estat català, encarregada de recaptar, controlar, liquidar i sancionar tots els impostos, i aposta per un canvi radical del model tributari a Catalunya respecte al de l'administració espanyola.

Segons els assessors del govern, l'Agència Tributària Catalana haurà de passar del control pur i la sanció exemplar a un model basat en la confiança en el conjunt de contribuents i a afavorir el compliment voluntari de les obligacions fiscals. Un incentiu per aconseguir aquests objectius, però, seria evitar la sensació d'impunitat: que els ciutadans percebessin que la lluita contra el frau és eficient.

Segons el document de 150 pàgines que ha elaborat el Consell, aquest canvi de model comportaria un increment de la recaptació, una reducció dels costos de gestió i una millora de la imatge social de l'Administració Tributària.

La nova Agència Tributària de Catalunya

La peça clau seria una nova Agència Tributària de Catalunya, però a ningú se li escapa la dificultat de posar-la en funcionament sense la col·laboració de l'estat espanyol. Els grup d'experts han previst dos escenaris sobre com es podria posar en marxa; el primer, amb la col·laboració de l'Estat, a través d'un sistema de traspassos de competències, i el segon, sense, amb una Generalitat que hauria d'actuar unilateralment, sempre respectant la legislació estatal. En aquest últim cas, es recomana reforçar i dotar de nous instruments i recursos l'administració existent per tal de "garantir la continuïtat del flux monetari" en l'escenari d'una Catalunya independent i per tal de garantir el ple compliment de la legislació vigent.

Així, caldria accedir a tota la informació tributària que es troba dispersa i completar-la amb una campanya social perquè ciutadans i empreses facilitin voluntàriament una còpia de les declaracions que presenten a l'Agència Tributària Espanyola. També seria necessari començar a prestar determinats serveis de manera consorciada amb les diputacions i anar formant equips de funcionaris i de Mossos d'Esquadra que actuïn de policia fiscal i de control de duanes.

5.000 treballadors com a mínim

El Consell per a la Transició Nacional considera que caldrien com a mínim 5.000 persones per gestionar el sistema i una despesa d'uns 400 milions per recaptar, entre impostos i cotitzacions socials, al voltant de 70.000 milions anuals.

El president del Consell, Carles Viver i Pi-Sunyer, ha destacat que "el marge de millora del sistema tributari vigent és molt gran" i, per tant, hi veu "una clara oportunitat de fer millor les coses del que es fan actualment".

En aquest sentit, ha destacat que l'informe ha posat èmfasi en la prevenció del frau i es recomana que els mecanismes de control tinguin en compte persones i empreses que estan fora del focus d'Hisenda, les duanes, i també fer una atenció especial a l'estructura informàtica com a eina cabdal de la gestió tributària.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut