Dues dones consulten els números dels dècims d'una administració de loteria. (Foto: EFE)
La superstició i les manies compten a l'hora d'escollir un número. (Foto: EFE)
Barcelona

Les probabilitats de guanyar la grossa a la rifa de Nadal són una entre 100.000

La probabilitat de guanyar el primer premi a la loteria de Nadal és una entre 100.000. En comparació amb altres jocs d'atzar com el sorteig de Reis o la ruleta, la loteria de Nadal és una rifa difícil de guanyar. L'estadística indica que el 5 és la xifra que més vegades ha estat premiada i l'1, la que menys.

RedaccióActualitzat

Tot i que la probabilitat de guanyar el primer premi sigui petita, si s'afegeixen els altres premis puja fins al 15%, incloent el reintegrament. Llorenç Badiella, director d'Estadística aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona, explica que "en el cas de la loteria de Nadal hi ha uns 15.000 números premiats, ja sigui per terminacions, centenes, la menudalla o premis una miqueta més grans. Això fa que més o menys tinguem al voltant del 15% de possibilitats que ens toqui alguna cosa, que, com a mínim, pot ser recuperar els diners invertits".

En comparació amb altres jocs d'atzar com la rifa de Reis o o la ruleta, la loteria de Nadal és una rifa difícil de guanyar ja que la probabilitat que et toqui el primer premi a la loteria de Nadal és una entre 100.000.

Badiella diu que "a la ruleta hi ha 36 possibilitats i el 0-37, per tant és 2.000 vegades més fàcil que guanyis a la ruleta que no pas que et toqui la grossa de Nadal". Tot i que en el cas de la ruleta, la recompensa per euro apostat és inferior al primer premi de la rifa de Nadal.

Des del 1812 s'han fet 202 sortejos de la rifa de Nadal.

D'acord amb les rifes de tot el temps, l'estadística indica que el 5 és la xifra que més vegades ha estat premiada i l'1 la que menys. Segons Badiella, això és fruit de la casualitat. "Hi ha persones que creuen que la tinta dels números pot influir a fer que sigui més fàcil que surtin perquè, havent-hi més tinta, haurien de pesar més les boles i per tant serien més susceptibles de ser escollides. La veritat és que els números van gravats amb làser, pesen igual, totes són boles de 3 grams, i per tant, això és fictici."

Un número comprès entre el 10.001 i el 30.000 és el que més vegades ha estat guanyador. I quatre vegades la grossa ha correspost a un número acabat en tres xifres iguals.

 

Anar al contingut