Barcelona

El número de pres de Mandela i la data de la consulta triomfen a la loteria de Nadal

RedaccióActualitzat

La venda de loteria de Nadal a Catalunya ha disminuït un any més per la crisi, però ho ha fet lleugerament, amb menys incidència que en anys anteriors. La influència de la nova Grossa de Cap d'Any, organitzada per la Generalitat, també s'ha notat, tot i que menys.

Els dos números més venuts han estat el de pres de Mandela i la data de la consulta.

El 46664 triomfa a Lleida

L'última vegada que la loteria de Nadal va premiar Lleida va ser el 2008. L'administració número 11 va vendre una sèrie d'un cinquè premi. La responsable d'aquesta administració, María José Rodes, calcula que enguany les vendes de la loteria de Nadal han baixat al voltant d'un 10% respecte a l'any passat. "L'any passat ja van baixar les vendes i aquest any han seguit baixant", ha lamentat.

Pel que fa als números, el 13 i el 15 segueixen sent els més demanats, sobretot el 13, que coincideix amb l'any. Rodes ha explicat que enguany, a més, un dels números més demanats ha estat el 46664, el número que duia Nelson Mandela (mort el 5 de desembre) quan va ingressar a la presó l'any 1964 a la illa de Robben. "Me l'han demanat diverses persones però no el tenia ni sortia a la màquina", ha dit.

A Tarragona, ni els turistes salven les vendes

A Tarragona ciutat les vendes de dècims de la Rifa de Nadal continuen en caiguda lliure. La davallada arriba al 25% en administracions com la número 1, ubicada en plena Rambla Nova. El seu titular, Pere Sans, ha explicat que, si bé la competència d'altres sortejos com la Grossa de Cap d'Any o el nou impost sobre els premis de loteria hi tenen a veure, el principal obstacle segueix sent la crisi.

La compra de dècims per part de turistes, que a la cèntrica administració La Catedral representa la meitat del total, tampoc hi ha ajudat. Malgrat tot, l'oficina de la Baixada de Misericòrdia manté el mateix nivell de vendes de l'any passat, un 30% inferior al 2011. Entre els dècims més sol·licitats a la ciutat enguany hi ha els acabats en 13 -mai la grossa ha tingut aquesta terminació-, en 5 i en 7.

"Acabat en 13 i també en 64, el número de pres que tenia Nelson Mandela", afegeix Òscar Bausà, administrador de la loteria La Pastoreta, al cor de Reus. Seguint la tendència dels últims tres anys, el ritme de vendes arrenca lent però s'acaba anant de bòlit a la recta final. "Totes les previsions parlen d'una baixada del 30%, però jo sóc més optimista i crec que baixarem entre un 15% i un 20%", apunta Bausà. També es continuen notant menys compres de dècims per part d'empreses i també de participacions de penyes o grups d'amics, entre altres.

La data de la consulta triomfa a Girona

A l'administració de Loteria Merche de Girona aquests dies abans del sorteig són els d'activitat més frenètica. "Aquest any la gent s'ha despertat més tard, les vendes s'han animat al novembre", explica un dels copropietaris, Andrés Voz. Segons els seus càlculs, vendran un 10% menys que l'any passat i ho relaciona amb el fet que han tancat empreses i, a causa de la crisi, la gent es parteix els números per no gastar tant. El 91114 -la data de la consulta-, el 46.664 -número de pres de Nelson Mandela- o les terminacions en 3 i 13 són els més demanats.

Alguns dels clients reconeixen que mantenen la tradició de comprar dècims del sorteig de la Grossa de Nadal però que, enguany, també els fa il·lusió jugar a la Grossa de Cap d'Any. "Jo si guanyo alguna cosa el diumenge ho invertiré en el sorteig de Cap d'Any", avança Maria Miret. En canvi, Carme Llorens reconeix que li fa més il·lusió jugar a la loteria catalana però que, com cada any, també ha vingut a buscar un dècim per al dia 22 de desembre. Un altre dels clients de l'administració Merche segueix la tendència de les terminacions en 3. "He vingut a buscar un número que acabi en 13, sempre m'agraden els números més estranys", reconeix Lluís Montiel.

"Els particulars que jugaven milers d'euros ja no existeixen" a Barcelona

A Barcelona, tres de les administracions més tradicionals, la Valdés, el Gato Negro i la de la plaça Urquinaona han reduït lleugerament les vendes o pràcticament s'han quedat igual. Els turistes i les vendes per internet han aguantat, mentre que els clients particulars segueixen anant a comprar però es queden menys dècims, i algunes empreses ja no compren números simplement perquè han tancat.

Pedro Ortuño, de l'administració de la plaça Urquinaona, admet que la Grossa de Cap d'Any hi pot haver afectat. Teodoro Baró, del Gato Negro, al carrer Pelai, diu que les vendes de Nadal han fet remuntar el fort descens de la resta de l'any. Tot i així, admet que els particulars que abans hi jugaven milers d'euros "no existeixen". Per Baró, el sorteig de Cap d'Any no ha afectat especialment, tot i que molts clients li han demanat de comprar-ne.

Jordi Garcia Valdés, de la cèntrica administració de la Rambla, diu que les vendes han baixat més afectades per la crisi i la nova tributació del 20% dels grans premis que no pas per la Grossa de Cap d'Any.

 

Anar al contingut