Ciutat del Vaticà

Francesc posa l'accent en les víctimes de les guerres en la seva primera benedicció "urbi et orbi"

Davant de milers de fidels, Francesc ha dedicat les seves paraules a tots aquells que pateixen a causa de les guerres. El pontífex ha parlat de Síria, del Sudan, de la Republica Centreafricana, de l'Iraq, d'Israel i de Palestina. El pontífex ha recordat també els immigrants morts a Lampedusa i ha demanat que es posi fi al tràfic de sers humans i al drama de la immigració clandestina. Ho ha qualificat de crim contra la humanitat.

RedaccióActualitzat

El papa ha fet a tradicional benedicció "urbi et orbi" (a la ciutat i al món) des de la basílica de Sant Pere. Davant de milers de fidels, Francesc ha dedicat les seves paraules a tots aquells que pateixen a causa de les guerres.

El pontífex ha parlat de Síria, del Sudan, de la Republica Centreafricana, de l'Iraq, d'Israel i de Palestina, entre altres i ha tingut un record especial per als "nens, que són les víctimes més vulnerables de les guerres", però ha també ha instat a pensar en "els ancians, en les dones maltractades i en els malalts".

Hi ha conflictes no armats que també sembren la mort i el pontífex també hi ha posat l'accent. Per això ha recordat els immigrants morts a Lampedusa i ha demanat que es posi fi al tràfic de sers humans i al drama de la immigració clandestina. Ho ha qualificat de crim contra la humanitat.

Aquesta illa al sud-est d'Itàlia va ser el destí del primer viatge oficial del papa al país i aquest Nadal n'ha recordat el drama que s'hi viu per demanar a Déu "que els emigrants, que busquen una vida digna, trobin acollida i ajuda".

En la seva pregària nadalenca, Francesc ha recordat com "la cobdícia i l'egoisme dels homes explota indiscriminadament" el planeta i ha demanat "protecció" per a aquells que han patit desastres naturals, com el poble filipí víctima del tifó.

Per tot plegat ha demanat als creients de totes les religions, i també als no creients, que uneixin forces, ja sigui a través de l'oració o del desig, per aconseguir la pau al món. Aquest requeriment al "orbi" l'ha fet sense llegir, improvisant les paraules, i davant una plaça de Sant Pere plena de gom a gom.

La benedicció de Francesc s'ha fet només en italià, i no en un reguitzell de llengües com acostumaven a fer els anteriors papes. El pontífex ha desitjat alegria i pau per a tots els nens, gent gran, joves, pobres i marginats i ha desitjat que Jesús consoli els malalts en el seu patiment i que estigui al costat dels que ajuden els més necessitats.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut