Madrid

El govern espanyol congela el salari mínim en 645 euros, un dels més baixos de la UE

Els sindicats han expressat en una carta a la ministra Fátima Báñez el seu rebuig a la proposta perquè representa una nova pèrdua de poder adquisitiu per als treballadors i també servirà per pressionar a la baixa els altres salaris.

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha aprovat a la reunió del Consell de Ministres la congelació del salari mínim interprofessional per aquest 2014. Això deixa el salari mínim en els 645,30 euros mensuals, un dels més baixos dels països europeus que en tenen.

CCOO i la UGT han enviat una carta a la ministra de Treball, Fátima Báñez, on rebutgen la congelació i recorden com l'executiu s'està allunyant del compromís de la carta social europea, que preveu que el salari mínim sigui el 60% d'un sou mitjà. Els sindicats asseguren que això significa una nova pèrdua de poder adquisitiu per als treballadors que el cobren i també servirà per pressionar a la baixa els altres salaris.

El govern espanyol va pujar el salari mínim professional un 0,6% el 2013 i ho va justificar perquè era l'increment màxim dels salaris pactat pel segon acord per a l'ocupació i la negociació col·lectiva per al període 2012-2014.

A la cua d'Europa

Dones, joves o immigrants són, segons alguns estudis, les persones que acostumen a cobrar el salari mínim interprofessional, i normalment treballen en sectors com la seguretat i la neteja o en feines vinculades a l'agricultura. Només amb complements, hores extres i treballant en festius, si aconsegueixen pactar-ho individualment amb l'empresari, aconsegueixen superar aquests 645 euros al mes si tenen 14 pagues i 753 mensuals si en cobren 12.

I això és molt menys que el salari mínim interprofessional que hi ha en països com Luxemburg, on supera els 1.800 euros, o Irlanda -on l'economia va necessitar un rescat- i França, on supera els 1.400 euros per mes. I per sota d'Espanya queden Grècia i Portugal, amb salaris mínims inferiors.

Economies com les de Polònia, Eslovènia i un reguitzell de països encara tenen marcat molt més avall el salari mínim, ja que en alguns casos no arriba ni als 300 euros.

Alemanya, amb una forta tradició de negociació salarial, trencada per la irrupció de les feines a jornada reduïda i poc pagades, els coneguts "minijobs", fins ara no ha decidit posar un mínim de sou. Ho farà a partir del 2015, i estableix un mínim per hora de 8,5 euros.

De tota manera, a Espanya hi ha molts treballadors que tenen el sou marcat en el conveni i que s'aproxima als 1.500 euros. Per això hi ha moltes veus partidàries no de congelar, sinó d'apujar el salari mínim interprofessional.

El que sí que creuen és que, en certa manera, el govern espanyol recull les aspiracions d'alguns empresaris per moderar, encara més, els increments salarials.

I més en un entorn econòmic difícil i quan hi ha oberta la negociació dels convenis.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut