El president Artur Mas en una imatge d'arxiu.
CiU argumenta que Mas ha de preservar la figura del president de la Generalitat.
Barcelona

Mas no anirà al Congrés a defensar la consulta i no demanarà que sigui Rajoy qui faci la rèplica

El president de la Generalitat no anirà al Congrés dels Diputats a defensar la consulta sobiranista. Així ho ha assegurat el president del grup parlamentari de Convergència i Unió, Jordi Turull, que avança que tampoc demanaran que Rajoy faci la rèplica.

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat no repetirà la imatge del lehendakari Juan José Ibarretxe. Segons el president del grup parlamentari de Convergència i Unió, Jordi Turull, Mas no anirà a Madrid a defensar la consulta del 9-N.

En una entrevista a Europa Press, Turull deixa clar que no hi haurà un procés similar al del "pla Ibarretxe", en què el lehendakari va anar al Congrés de Diputats a presentar la seva proposta de reforma de l'Estat. Tot i això, Turull ha assegurat que Mas lidera la negociació amb l'Estat perquè permeti votar als catalans, però considera que no li correspon anar a la cambra baixa "per preservar la figura del president de la Generalitat".

Per Turull, al Congrés "han d'anar els representants de les forces polítiques, perquè vegin que és una cosa absolutament transversal". El president de CiU al Parlament també ha avançat que no demanaran que sigui el president espanyol, Mariano Rajoy, qui faci la rèplica quan el debat arribi al Congrés.

Turull recorda que l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall tampoc va pujar a la tribuna del Congrés per defensar l'Estatut del 2006. Llavors, la tasca va recaure en les principals formacions que li donaven suport.

Com portar la consulta al Congrés?

A mitjans de gener, el Parlament aprovarà la proposició de llei per sol·licitar al govern espanyol que delegui a Catalunya les competències per poder convocar un referèndum, en virtut de l'article 150.2 de la Constitució.

L'opció més ràpida perquè el debat de la consulta arribi al Congrés és que els partits que hi tenen representació -CiU, ERC i ICV-EUiA- presentin una proposició de llei amb el mateix contingut que l'aprovada al Parlament. Aquesta via permetria que tingués lloc a finals de febrer o principis de març.

En el cas que sigui el Parlament qui remeti la proposició de llei, el debat s'endarreriria. Aquest camí deixaria el debat fins després de l'estiu, però donaria la possibilitat que diversos representants de les forces favorables poguessin defensar la consulta al Congrés. En aquest cas, hi podria participar el mateix president de la Generalitat, com va fer al seu moment l'expresident basc Juan José Ibarretxe.

Anar al contingut