Barcelona

El recompte de la consulta es complicarà pel fet de ser una pregunta doble i obtenir una majoria clara serà més complicat

Experts consultats per TV3 consideren que obtenir una majoria clara serà més complicat i que això pot generar una situació de difícil gestió política. Tot i això, auguren una polarització de les posicions cap al doble "sí" o el "no".

TV3Actualitzat

Amb la pregunta de la consulta sobre la taula, i davant del fet que no és una qüestió única, una de les incògnites que es plantegen és com es farà el recompte. Els experts vaticinen que la polarització de les posicions públiques pot reforçar els vots més clars: el doble "sí" o el "no". Però reconeixen que obtenir una majoria clara serà més complicat. I és que la doble pregunta dóna peu a tres opcions.

Amb les dades de l'última enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat a la mà --sense tenir en compte el 7% d'indecisos-- s'obtindria un 69% de "sís" en la primera pregunta i un 24% de "nos". En la segona, el 70% votaria "sí" a la independència, i el 30%, "no". El "sí" guanya en totes dues preguntes, però, sobre el total de votants, la independència té el 48% de suport; la tercera via, el 21, i mantenir l'"statu quo", el 24. Ningú, per tant, arriba a la majoria absoluta.


Josep María Reniu, membre del Consell Assessor i cap d'estudis de Ciència Política de la Universitat de Barcelona, admet que sense majoria absoluta hi hauria una situació de difícil gestió política, però creu que això no passarà perquè davant d'aquest repte històric es dibuixarà un escenari molt més clar i que el doble "sí" i el "no" seran les dues grans opcions que manifestaran els ciutadans.

A la mateixa facultat, el catedràtic de Dret Constitucional Xavier Arbós veu problemes, sobretot, en la paraula "Estat" de la primera pregunta. Si surt majoritàriament "si" o "no" no hi ha problema, però Arbós alerta sobre una situació intermèdia que ningú sap el que vol dir: "per més que s'insisteixi que serà amb majúscula, això no vol dir estrictament res."

L'encadenament de les dues preguntes també genera controvèrsia ja que no necessàriament s'han de contestar les dues segons Reniu: "És molt senzill. Vostè té gana, sí o no? Si no en té, no m'ha pas de dir si vol carn o peix". O perquè pot crear la impressió que s'està fent publicitat indirecta d'una opció segons Arbós: "Vol vostè una beguda a base de cola? Sí o no? I, en cas que voti sí, vol vostè que aquesta beguda sigui Coca-Cola?"

El Consell Assessor per a la Transició Nacional va recomanar la pregunta directa "indepèndencia, sí o no", però al final els partits del bloc sobiranista van acordar la doble pregunta per fer-la més inclusiva. Aquests encara han d'acordar altres aspectes, com el quòrum mínim de participació perquè la consulta sigui vàlida o si s'exigeix una majoria qualificada a l'opció de la independència per donar-la com a guanyadora.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut