Sant Sebastià

Els presos d'ETA reconeixen el mal causat i accepten una solució "individual i esglaonada" en un "temps prudencial"

En un comunicat, el col·lectiu EPPK assenyala que els presos "assumeixen tota la seva responsabilitat sobre les conseqüències" de la seva activitat. Els presos mostren la seva "voluntat per analitzar la responsabilitat" de cadascun d'ells "dins d'un procés acordat que reuneixi les condicions i garanties suficients".

RedaccióActualitzat

El col·lectiu de presos d'ETA EPPK ha reconegut el mal causat i anuncia que està disposat a tractar l'opció d'una "solució" per a les "persones empresonades" dins d'un procés "esglaonat", "individual" i en un "temps prudencial".

En un comunicat dirigit al portal digital Naiz.info, el col·lectiu assenyala que els presos "assumeixen tota la seva responsabilitat sobre les conseqüències" de la seva activitat i mostren la "voluntat per analitzar la responsabilitat" de cadascun d'ells "dins d'un procés acordat que reuneixi les condicions i garanties suficients".

Tornar a casa amb dignitat

De cara a materialitzar els seus compromisos, el col·lectiu obre una altra via: iniciarà contactes amb el Fòrum Social i altres agents bascos per buscar acords i fórmules de materialització. En aquesta línia, fa una crida a la ciutadania, institucions, agents i partits per "buscar un ampli consens que possibiliti el nostre retorn a casa, emmarcat en un procés integral que no posi en qüestió el nostre caràcter ni dignitat política".

EPPK també insisteix en el seu compromís "absolut" amb el nou escenari i la renúncia expressa "al mètode utilitzat en el passat per fer front a la imposició, repressió i vulneració de drets".

"Reconeixem amb total sinceritat el patiments i mal multilateral causats", apunta la declaració, en la qual també s'al·ludeix a la pràctica de tortura i a la política penitenciaria per reclamar que "els procediments judicials siguin revisats i avaluats per reparar el mal causat".

Un comunicat esperat

Aquest comunicat arriba dos anys després que ETA deixés les armes i suposa un tomb important en les posicions tradicionals del col.lectiu de presos, uns 600 entre Espanya i França.

Un comunicat d'aquestes característiques era esperat en cercles de l'esquerra abertzale i dels governs espanyol i basc després de la sentència europea que va tombar l'anomenada doctrina Parot.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut