Madrid / Barcelona

El Vaticà "prefereix" Barcelona en la missa de les famílies i evidencia el distanciament entre la Conferència Episcopal Espanyola i el papa Francesc

Indici de distanciament entre la Conferència Episcopal Espanyola i el papa Francesc, que, amb motiu de la celebració de la festa de la Sagrada Família, ha decidit enviar el representant de la cúria a Barcelona en comptes de Madrid. La celebració d'aquesta missa a la capital espanyola ha servit a Rouco Varela per reivindicar la família tradicional una setmana després de conèixer la proposta de reforma de la llei de l'avortament.

TV3Actualitzat

L'Església catòlica ha celebrat aquest diumenge la festa de la Sagrada Família, una missa que a l'estat espanyol arriba en ple debat sobre el futur de l'avortament. Indirectament, la celebració ha donat un indici de la distància entre la cúpula actual de la Conferència Episcopal i el papa Francesc, que ha preferit enviar una representació del Vaticà a la missa que s'ha fet a Barcelona, a la Sagrada Família.

L'Església catòlica espanyola ha convertit la missa de les famílies en una multitudinària celebració al carrer, a la plaça de Colón de Madrid, amb una previsió d'assistència dels organitzadors de mig milió de persones. L'arquebisbe Antonio María Rouco Varela ha aprofitat la cita per recordar i remarcar el pes que té la família en la societat i per reivindicar el model de família tradicional, davant el que el cardenal Rouco ha qualificat d'atmosfera intel·lectual i mediàtica aclaparadora.

Aquesta missa nadalenca es va començar a fer l'any 2006. Llavors, enmig de les protestes de l'Església per reformes del govern Zapatero com la del matrimoni homosexual. Aquest any, però, ha arribat en un moment ben diferent: amb el vent a favor de la restrictiva reforma de la llei de l'avortament que proposa el govern del PP, que a ulls dels bisbes encara és massa permissiva. En l'única referència al tema, l'arquebisbe de Madrid ha dit que ni tan sols el do de la vida s'entén com a definitiu i inviolable.

La missa de la família, l'última que oficiarà Rouco Varela abans de la seva jubilació, arriba enmig dels aires renovadors del papa Francesc. Diversos actes han precedit el moment del migdia en què s'ha connectat amb el Vaticà per escoltar l'àngelus. El pontífex ha saludat els fidels de tot el món que han celebrat la festa de la Sagrada Família. Primer, als congregats a Barcelona, ciutat escollida pel Vaticà per enviar el màxim representant de la cúria en temes de família; després, als de Madrid.

El papa ha reivindicat la família --en genèric-- com a eina de solidaritat sobretot en moments de crisi com els actuals.

Bones relacions Vaticà-Catalunya

El màxim responsable del Consell Pontifici de la Família ha presidit la missa juntament amb el cardenal arquebisbe de Barcelona al temple de la Sagrada Família. Una imatge més que simbòlica, perquè el papa Francesc l'ha enviat expressament a ell a Barcelona, per amistat i bona relació del Vaticà amb Catalunya, segons han assegurat fonts curials.

Vincenzo Paglia ha estat una bona estona saludant els feligresos al final de la missa, i no ha escatimat mostres d'estima a les famílies amb fills petits. Pel cardenal Lluís Martínez Sistach, el 2014 la cúria vaticana posarà fil a l'agulla en el debat sobre les famílies a escala mundial.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut