Imatge del portal de les lletres catalanes, lletrescatalanes.cat.
Imatge del portal de les lletres catalanes, lletrescatalanes.cat.
Barcelona

La Institució de les Lletres Catalanes llança el portal lletrescatalanes.cat

És el portal lletrescatalanes.cat, que ha llançat la Institució de les Lletres Catalanes des del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya amb l'objectiu de veure i visibilitzar la literatura catalana. Per crear el nou portal s'han catalogat les fitxes de més de 4.000 autors de tot el domini lingüístic actualitzades, en un procés de "construcció permanent".

RedaccióActualitzat

Les lletres catalanes estrenen un nou lloc a la xarxa. És el portal lletrescatalanes.cat, que ha llançat la Institució de les Lletres Catalanes des del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya amb l'objectiu de veure i visibilitzar la literatura catalana.

El portal aplega informació sobre les activitats i exposicions entorn de les lletres catalanes, els escriptors i la seva obra, així com el patrimoni literari, amb els homenatges i centenaris del 2014 i d'anys anteriors.

A més, el web té l'apartat "lletres 2.0", on s'enllaça amb els diferents perfils de lletres a les xarxes socials, el blog de la Institució i la seva agenda d'activitats, així com una mediateca i la tertúlia literària a través de Twitter llegimipiulem.

Lletrescatalanes.cat també incorpora el Pla Nacional de Lectura, el programa "Lletres a les aules" i la comunitat de lectors "Què llegeixes?".

En la presentació del portal, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat que el portal suposa un gran salt qualitatiu: "Hem de passar de la història a la contemporaneïtat", ha declarat tot subratllant que les noves tecnologies ajuden les formes clàssiques de difondre el talent. Mascarell creu que la nova web "és una eina enormement útil perquè el talent literari tingui una major visibilitat" i, a la vegada, es tracta d'"un instrument transversal, destinat a tenir un gran èxit".

La directora de la Institució, Laura Borràs, ha explicat que el portal té una doble dimensió: la pública, el cor de la qual és el directori "Qui és qui", i una altra de treball intern, ajudant la ILC a modernitzar-se per dins.

Una base de dades amb 4.000 autors

Pel que fa al nou "Qui és qui", Borràs ha indicat que hi ha més de 250 autors clàssics, des de Ramon Llull -el més antic- a Mercè Rodoreda o Salvador Espriu. Per crear el nou portal s'han catalogat les fitxes de més de 4.000 autors de tot el domini lingüístic actualitzades, en un procés de "construcció permanent".

Hi ha també un gran volum d'informació per al públic i el sistema literari, que inclou fitxes de 1.487 obres dramàtiques, 773 guions de ficció, 1.951 obres en altres llengües, 99 il·lustradors, 1.735 editorials i 303 llibreries.

A més del "Qui és qui", el portal permet visionar les actes de la Institució des de l'any 1937, quan va ser fundada, fins a l'actualitat i incorpora diversos arxius multimèdia. Com a curiositat, Borràs ha explicat que l'usuari podrà conèixer quines són les biblioteques preferides d'alguns escriptors catalans, les llibreries on acudeixen habitualment o els seus autors clàssics de capçalera.

El portal lletrescatalanes.cat serà en castellà i anglès properament.

Anar al contingut