Madrid

La Guàrdia Civil imputa 178 persones per reciclar i vendre il·legalment 200.000 electrodomèstics usats

La Guàrdia Civil ha imputat 178 persones en diferents ciutats per la gestió il·legal de més de 200.000 neveres i rentadores rebutjades en els últims cinc o sis anys, que reparaven de manera rudimentària i després venien. Fins i tot s'exportaven a altres països.

RedaccióActualitzat

La Guàrdia Civil ha imputat 178 persones en diferents ciutats per gestionar i vendre il·legalment més de 200.000 neveres i rentadores rebutjades en els últims cinc o sis anys. Els implicats desviaven a botigues de segona mà i ferralleries els electrodomèstics, o els dipositaven en instal·lacions no autoritzades en lloc de traslladar-los a les plantes de tractament per a la correcta gestió. Després els venien o els exportaven a altres països.

En la compra de qualsevol electrodomèstic, el consumidor ja abona el cost del reciclatge de l'aparell. En aquest cas, els imputats s'apropiaven de les neveres i rentadores i les reparaven amb tècniques rudimentàries que excloïen la recuperació dels gasos perjudicials per a la capa d'ozó.

L'operació va començar al maig. Després de nou mesos de seguiment i inspeccions a molts centres i establiments, la policia hi ha acabat imputant  119 persones a Barcelona, Alacant, Múrcia i València. Alhora, a Màlaga, es va dur a terme una altra operació paral·lela que ha acabat amb 59 imputacions més.

Després de tenir coneixement de les possibles irregularitats a través de diverses denúncies rebudes, la Fiscalia de Medi Ambient va comunicar els fets al Seprona. Aquest organisme va comprovar la desviació de frigorífics usats, alguns al mercat de segona mà. Les neveres eren dutes a intermediaris que n'avaluaven les possibilitats de negoci. Alguns, els recomponien per vendre'ls com a usats i altres eren comercialitzats per parts. Les peces inservibles es venien en ferralleries i indústries diverses.

El volum més important d'activitat se centrava a les ciutats de Barcelona i Santa Coloma de Gramenet, on hi va haver 21 inspeccions a centres de venda i es van confiscar 1.739 frigorífics.

Per dur a terme l'operatiu, en l'etapa final va ser necessària la col·laboració de la Guàrdia Urbana de Barcelona, que va fer un gran desplegament al barri del Raval de Barcelona, on s'ubicaven la majoria dels establiments. A Santa Coloma s'emmagatzemava la major part del material.

Els imputats, de nacionalitat espanyola, pakistanesa i marroquina, són autònoms i també transportistes. Se'ls imputa la comissió dels delictes contra els recursos naturals i el medi ambient, apropiació indeguda i receptació.

Durant la intervenció del Seprona, que encara es manté oberta, també s'ha confiscat abundant documentació que encara cal analitzar.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut