Madrid

El govern de Zapatero va avalar les obres de Sacyr al canal de Panamà amb 150 milions d'euros

Mentre la ministra Pastor tracta d'aconseguir un principi d'acord amb les autoritats panamenyes, la Comissió del Mercat de Valors investiga la venda de milions d'accions que el conseller i expresident de Sacyr va fer just abans que se'n fessin públics els problemes.

RedaccióActualitzat

La ministra Ana Pastor és a Panamà per arrencar un principi d'acord de les autoritats del país i intentar desencallar el conflicte de la constructora Sacyr. El cas agafa més volada a mesura que passen les hores. D'una banda, s'investigarà per què l'expresident de la companyia va vendre tres milions d'accions just abans de saber-se que s'aturarien les obres del canal. I, de l'altra, s'està qüestionant també el paper del govern Zapatero, que va avalar el projecte, cosa que podria costar ara molts milions a les arques de l'Estat.

Arran d'un informe del Tribunal de Comptes, ara s'ha sabut que, l'any 2009, el govern Zapatero, per aconseguir guanyar el concurs per a les obres del canal, va avalar la constructora amb 150 milions d'euros. Eren els temps en què, tot i la crisi econòmica, la ministra Salgado parlava de "brots verds"; així que, per aconseguir el caramel de Panamà, el govern espanyol va avalar Sacyr assumint molts riscos i en contra del criteri de la companyia pública asseguradora.

En concret, el Tribunal de Comptes tem que, si finalment no s'acabés l'obra, la fiança de 150 milions l'hauria de pagar el govern espanyol, atesa la difícil situació financera de la constructora i les irregularitats en la contractació de les dues assegurances. En aquest sentit, l'informe assenyala que la primera assegurança no tenia en compte totes les condicions previstes i que la segona es va acceptar tot i les reserves dels serveis tècnics.

Però aquesta no és l'única derivada del cas. Segons ha sabut TV3, la Comissió Nacional del Mercat de Valors investigarà la venda de tres milions d'accions de Sacyr que va fer el conseller i expresident de la constructora José Manuel Loureda. Aquesta venda de títols s'hauria dut a terme el 23 de desembre, just abans que es fes públic el conflicte amb les obres del canal, moment a partir del qual les accions de la constructora es van desplomar. Si Loureda hagués venut les accions sabent què passaria, podria haver incorregut en un cas d'"abús de mercat".

Mentrestant, a Panamà, la ministra de Foment, Ana Pastor, reprenent els contactes que ja hi va tenir l'ambaixador espanyol divendres, s'ha reunit amb el president panameny, Ricardo Martinelli, per desbloquejar la situació.

La setmana passada, el consorci empresarial liderat per Sacyr va anunciar que suspendria l'obra si no se li pagaven 1.200 milions d'euros en concepte de sobrecost. L'Autoritat del Canal, amb la qual també es reunirà Pastor, ha assegurat que Sacyr no té cap base legal per suspendre les obres.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut