Brussel·les

Durao Barroso respon a Mas que la consulta sobiranista és una qüestió interna de l'estat espanyol

El president de la Comissió Europea avisa que el procés sobiranista és un afer intern d'Espanya, però recorda que una Catalunya independent quedaria fora de la Unió. És la resposta de José Manuel Durao Barroso a la carta que el president de la Generalitat, Artur Mas, va enviar a diferents líders europeus per informar-los sobre la consulta.

RedaccióActualitzat

La Comissió Europea ja ha respost la carta que el president de la Generalitat, Artur Mas, va enviar als líders dels 27 països de la UE per informar del procés cap a la consulta. La resposta es limita a reiterar que aquesta qüestió és un afer intern de l'estat espanyol i a recordar que una hipotètica Catalunya independent quedaria exclosa de la Unió Europea. El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, remarca que la situació de Catalunya i la consulta pertanyen al "debat nacional espanyol".

Transcripció de la carta:

Estimat president, 

M'agradaria agrair-li la seva carta del 20 de desembre del 2013 en relació amb els últims esdeveniments polítics a Catalunya. 

No és funció meva ni de la Comissió opinar sobre una qüestió d'organització interna relacionada amb els afers constitucionals dels estats membres, ni encoratjar-la.

Pel que fa a les conseqüències d'aquesta qüestió sota la llei de la Unió Europea, li recordaria la posició que jo mateix, i també diversos membres de la Comissió, hem expressat en diverses ocasions. 

Atentament,

José Manuel Barroso. 

 

El portaveu comunitari, Olivier Bailly, ha explicat: "L'organització d'un referèndum a Catalunya és una cosa que s'ha de discutir a Espanya. La Comissió no té cap competència per dir si la convocatòria d'un referèndum està bé o malament." En tot cas, el portaveu informa que Durao Barroso insisteix que Catalunya quedaria automàticament fora de la UE si s'independitza. Segons Barroso, "la UE es basa en els tractats, aplicables únicament als estats membres que els han aprovat i ratificat. Si una part del territori d'un estat membre deixés de ser part d'aquest estat per convertir-se en un nou estat independent, els tractats ja no serien aplicables en l'esmentat territori." El president de l'executiu comunitari afegeix que si una Catalunya independent desitgés formar part de la UE, haurà de demanar l'adhesió, que ha de ser acceptada "unànimement" pels Vint-i-vuit i sotmesa "a la ratificació de tots els estats membres i de l'estat candidat".

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut