Burgos

Centenars de concentrats a Gamonal endarrereixen les obres de la discòrdia

Per ara, els operaris no han fet acte de presència i, per tant, a l'obra no hi ha cap activitat malgrat que l'alcalde de la ciutat havia assegurat que les obres no s'aturarien. Unes 200 persones continuen concentrades. A banda dels veïns, des de primera hora del matí també hi ha a la zona una desena de furgons policials preparats per si hi ha incidents.

RedaccióActualitzat

"Gamoral no vol bulevard". Després de tres nits de mobilitzacions, aquest barri de Burgos s'ha llevat amb la intenció d'impedir la represa de les obres de la discòrdia, i sembla que de moment, amb aquest crit, ho està aconseguint. Unes 200 persones s'han concentrat al carrer Vitòria des de les sis del matí, amb aquesta intenció, en una convocatòria animada per les xarxes socials, i els operaris no han fet acte de presència. Així doncs, a l'obra no hi ha cap activitat malgrat que l'alcalde de la ciutat havia assegurat que les obres no s'aturarien.

A banda dels veïns, des de primera hora del matí també hi ha a la zona una desena de furgons policials preparats per si hi ha incidents.

Incidents menors en la tercera nit de mobilització

A diferència de les nits de divendres i dissabte, que van acabar amb batalla campal amb la policia, aquest diumenge a la nit els incidents han estat menors i no hi ha hagut càrrega policial. Tot i això, centenars de persones s'han manifestat davant de la comissaria per exigir la posada en llibertat dels detinguts i s'han cremat alguns contenidors, i una entitat bancària i diversos elements de mobiliari urbà han quedat malmesos.
,
Un projecte urbanístic polèmic

I és que la protesta contra la reurbanització de la principal via del barri és l'origen del conflicte. Al darrere, però, s'hi amaga un barri obrer castigat per la crisi. Els veïns denuncien que no han estat escoltats, i, per aconseguir-ho, volen arribar als tribunals. Abans, però, hauran de superar que el món els conegui més per la seva organització veïnal que pels aldarulls. El balanç és, de moment, de 40 detinguts i diversos ferits.

Les tres jornades de batalla campal que ha viscut el barri del Gamonal han impactat fins i tot en rotatius nord-americans com "The New York Times" i "Washington Post", que en parlaven aquest diumenge en les seves edicions digitals. Els veïns consideren el projecte una despesa inútil, quan s'ha tancat per falta de mitjans una llar d'infants pública, s'han suprimit línies d'autobusos urbans i s'han reduït drets a tota la plantilla d'empleats públics municipals.

Tot i així, l'alcalde del Partit Popular, Javier Lacalle, defensa la legitimitat del projecte. El projecte preveu convertir els quatre carrils actuals de la principal artèria del barri en un per sentit. Hi haurà un carril bici, s'eliminaran prop de 600 places d'aparcament gratuïtes i es construirà un pàrquing soterrat amb 250 places privades. Tot plegat, costarà uns 13 milions d'euros, cinc milions més del pressupost inicial.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut