Washington

Rajoy diu a la Casa Blanca que la independència de Catalunya "no es produirà"

"La inestabilitat política i la incertesa no ajuden a la recuperació econòmica", ha dit Rajoy en roda de premsa després de reunir-se, per primer cop i de manera oficial, amb Barack Obama. El més petit té les de perdre, ha afirmat el president espanyol. Obama no ha comentat res sobre la qüestió. La trobada entre els dos dirigents s'ha centrat en temes econòmics i de seguretat.

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha començat aquest dilluns un viatge de dos dies als Estats Units, on ha estat rebut per primera vegada de manera oficial pel president Barack Obama. L'agenda de la trobada, que ha durat uns 60 minuts, han estat l'economia i la seguretat. I és que el principal objectiu de la visita de Rajoy és buscar l'aval nord-americà a les seves reformes econòmiques per sortir de la crisi.

A la roda de premsa posterior hi han entrat altres temes. Mariano Rajoy ha afirmat davant Barack Obama que la independència de Catalunya no es durà a terme. El president espanyol ha alertat que la "inestabilitat política i la incertesa no ajuden a la recuperació econòmica" i s'ha mostrat confiat que finalment s'imposarà el sentit comú. "Tot això ho superarem. El pitjor seria que algun dia, cosa que no es produirà, aquestes pretensions es plasmessin en realitat, perquè llavors seria molt dolent per a tots, però sobretot per al més petit, amb dificultats als mercats i en altres temes. Tinc l'absoluta i ferma convicció que actuarem amb sentit comú perquè, a més, en el món en què vivim, com més gran s'és, millor, i millor per al benestar de la gent, per a la creació de llocs de treball i per poder pagar els deutes".

Barack Obama no ha comentat res sobre la consulta catalana i s'ha limitat a dir que "el gran lideratge" de Rajoy ha servit per estabilitzar l'economia espanyola, després d'arribar al poder en un moment de molta dificultat. Unes hores abans de la trobada, la portaveu de la Casa Blanca havia assegurat que el procés sobiranista català no es tractaria a la reunió perquè és un afer intern espanyol.

El president espanyol ha destacat l'evolució positiva de l'economia europea i de l'espanyola l'últim any, i Obama ha remarcat els esforços d'Espanya per deixar enrere la crisi. Tot i això, el president nord-americà considera que encara queda molt a fer a Europa. Espanya, en concret, té al davant el repte de la desocupació, una qüestió sobre la qual els dos dirigents s'han compromès a treballar de manera conjunta. Un aspecte que hi podria contribuir és el tractat de lliure comerç que negociaran la Unió Europea i els Estats Units.

En matèria de seguretat, Obama ha parlat d'un moment de col·laboració "que mai havia estat més fort" i ha agraït a Espanya el suport en operacions militars contra el terrorisme. Els dos dirigents també han tractat sobre la situació a Síria i Líbia, i de les grans oportunitats que hi ha a l'Amèrica Llatina.

Abans de reunir-se amb Barack Obama, el president espanyol ha visitat el cementiri d'Arlington, per retre homenatge als 300.000 soldats nord-americans que hi ha enterrats i que van morir en servei. En aquest cementiri també hi ha diversos memorials i tombes de personalitats rellevants, com la de John Fitzgerald Kennedy, assassinat fa cinquanta anys a Dallas. Davant la Tomba del Soldat Desconegut, Rajoy ha deixat una corona de flors amb la inscripció "El president del govern d'Espanya".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut