Barcelona

La confiança en els partits polítics cau a l'1,8 sobre 10

El coordinador nacional de l'Enquesta Social Europea a Espanya, Mariano Torcal, ha presentat els resultats aquest dimarts de la sisena edició de l'enquesta, en la qual s'evidencia un important descens de la confiança en els polítics espanyols i en els partits.

RedaccióActualitzat

El catedràtic de Ciència Política i de l'Administració de la Universitat Pompeu Fabra i el coordinador nacional de l'Enquesta Social Europea a Espanya, Mariano Torcal, ha presentat els resultats aquest dimarts de la sisena edició de l'enquesta social europea.

Els resultats evidencien un important descens de la confiança en els polítics espanyols i en els partits, que se situen en els nivells més baixos des de fa deu anys, amb un clar suspens de l'1,9 com a nota sobre 10, als polítics, i amb un 1,8 als partits.

A més d'aquesta baixíssima valoració, l'enquesta reflecteix que els ciutadans consideren que les propostes dels diversos partits polítics no es distingeixen clarament entre si, i que són incapaços de protegir les persones davant la pobresa o de reduir les diferències en ingressos.

La desafecció també afecta les institucions: el Parlament espanyol obté un 3,4 i el sistema judicial, un 3,7.

L'única institució que aprova en confiança és la policia amb una nota de 5,8, encara que també descendeix des d'un 6,2 de l'edició passada.

Troncal creu que la baixa valoració posa de manifest que "els ciutadans senten que els polítics no responen a les seves demandes" i, per tant, "el sistema polític ha de reaccionar perquè, en cas contrari, aquesta situació pot portar cap a mobilitzacions més radicals. Això és un toc d'atenció als polítics perquè impulsin reformes institucionals", ha opinat.

La crisi també ha suposat una major participació en els actes de protesta i un 25,8 % dels enquestats asseguren haver participat en alguna manifestació autoritzada, quan la mitjana a Europa se situa en el 6,7%.

L'estudi també pregunta per la valoració dels sistemes sanitari i educatiu, i mentre que el primer aprova amb un 5,2, a pesar que ha baixat més d'un punt des de l'anterior consulta, el segon suspèn amb un 4,5 per primera vegada des de l'any 2002.

En canvi, si es pregunta per l'índex de felicitat, Espanya obté un 7,5, per sobre de la mitjana europea.

L'estudi va ser realitzat entre finals de 2011 i principis de 2012, enquestant a més de 2.500 espanyols.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut