Barcelona

El "sí" de Geli, Elena i Ventura posa en escac Navarro i aprofundeix la fractura al PSC

Finalment, els tres socialistes membres del sector crític han trencat la disciplina de vot i han donat el seu suport a demanar al Congrés el traspàs de competències per organitzar una consulta. La incògnita ara és saber com respondrà Navarro a aquest desafiament. Poc ser contundent i expulsar-los o bé mirar de rebaixar la tensió i rebaixar el càstig a una sanció.

Eva VarasActualitzat

El Parlament de Catalunya ha fet avui un altre pas en la deriva sobiranista iniciada arran de la multitudinària manifestació independentista de l'11 de setembre de fa dos anys. La cambra ha aprovat demanar el Congrés dels Diputats el traspàs de competències per convocar una consulta. Però durant el ple totes les mirades estaven posades en les files socialistes, i sobretot en aquells diputats de l'anomenat sector crític, que no estan d'acord amb l'estratègia de la direcció en la qüestió sobiranista, i avui, en concret, amb la decisió de votar "no" a la petició del traspàs de competències.

I és que si el PSC ja no pot amagar la crisi a què l'ha portat el debat sobiranista, la votació d'avui ho ha evidenciat encara més. Ja fa dies que les declaracions creuades entre els díscols i la direcció de Pere Navarro centren les portades, però les últimes hores ha crescut l'expectació per saber què votaran finalment els crítics i com hi respondrà Navarro. I com per afegir emoció, els díscols han anat anunciat les seves decisions a poc a poc i un a un, després que ahir, en un dinar en un conegut restaurant de Barcelona van acordar que, tot i estar d'acord, la votació final seria una decisió personal de cadascú.

El primer a anunciar la seva decisió va ser el el dirigent socialista i alcalde de Lleida, Àngel Ros. Precisament l'únic d'ells que avui no ha votat. Ahir a la tarda, Ros va explicar visiblement emocionat en una roda de premsa que es negava a votar "no", com marca la direcció, i que deixava el seu escó al Parlament.

Pràcticament a la mateixa hora era Xavier Sabaté qui jugava les seves cartes i anunciava que ell no trencaria la disciplina de vot. Tot i que l'exconseller era partidari d'una abstenció per diferenciar-se tant del PP com de CiU i ERC, ha optat per fer cas de l'acord del consell nacional del PSC i avui ha votat en contra de demanar les competències per organitzar una consulta.

Fins minuts abans de l'inici del ple no hem sabut que faria Rocío Martínez-Sampere. Ella ha optat per un "no" crític. Ha votat acatant la disciplina de vot i per tant rebutjant la possibilitat de demanar a Madrid les competències per organitzar una consulta, però ha mostrat el seu desacord amb l'actuat direcció del PSC anunciat que abandona l'executiva del partit.

A les 11.00 començava el ple al Parlament i encara faltava per saber què farien tres dels protagonistes, l'exalcalde de Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi Elena; l'exconsellera Marina Geli i la diputada per les Terres de l'Ebre Núria Ventura. Pràcticament tots els mitjans donaven per fet que trencarien la disciplina de vot i fins i tot alguns asseguraven que votarien "si". Però no ha estat fins a minuts abans de les 13.00, quan els parlamentaris han votat, que s'ha esvaït la incògnita. Marina Geli, Joan Ignasi Elena i Núria Ventura han plantat cara al partit i han votat "sí" per coherència, diuen, al que han defensat sempre en el debat sobiranista.

Una decisió que obre una altra incògnita. Què farà Pere Navarro? Respondrà al desafiament amb un cop de porta i els expulsarà o mirarà de rebaixar la tensió dels últims dies i rebaixarà el càstig a una sanció?

Sobre aquesta qüestió n'ha parlat en una entrevista a "El Matí de Catalunya Ràdio" Àngel Ros poc abans de la votació. Ros ha assegurat que defensarà els crítics davant la direcció i s'ha mostrat confiat que no hi haurà expulsió i que s'imposarà "la generositat i reconeixement de la pluralitat".

Hi hagi sanció o expulsió, el que ja es pot afirmar és que la votació d'avui ha fet encara més profunda la fractura al PSC. Així, la que va ser secretària del govern tripartit, Laia Bonet, ha anunciat que no acceptarà l'escó del PSC que li pertocaria si algun dels dipuats crítics que ha trencat la disciplina de vot del partit és expulsat dels grup. Bonet, que té previst presentar-se a les primàries del PSC a  l'Ajuntament de Barcelona, ha decidit deixar també immediatament els càrrecs a l'executiva del partit, tot i que d'aquí a uns dies també els hauria d'abandonar si decideix entrar en la curs de les primàries municipals.   

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut