Barcelona

La manifestació en suport de Gamonal acaba en batalla campal pels carrers del centre de Barcelona

La manifestació convocada a Barcelona en suport de la protesta veïnal al barri de Gamonal de Burgos acaba amb greus aldarulls pels carrers de Ciutat Vella. Un grup d'encaputxats s'ha enfrontat amb la policia. Han destrossat mobiliari urbà, han cremat contenidors i han atacat façanes d'entitats bancàries.

RedaccióActualitzat

La manifestació convocada a Barcelona en solidaritat amb els veïns del barri de Gamonal, a Burgos, que els darrers dies han protagonitzat dures protestes contra un pla urbanístic, ha acabat amb greus aldarulls. Contenidors cremats, destrosses al mobiliari urbà i a diversos establiments, i tres detinguts.

La protesta va aplegar un miler de persones a la plaça de Sant Jaume, però un cop dissolta va començar l'avalot, protagonitzat per unes 200 persones, la majoria encaputxades, que s'han dispersat pels carrers del voltant i que, a l'alçada del carrer Ample, han començat a cremar brossa i contenidors, i a trencar vidres d'entitats financeres, entre altres establiments.

La tensió encara ha pujat més de to a l'alçada de la comissaria de la Guàrdia Urbana a la Rambla que hi ha davant de la plaça Reial. Allí, diversos encaputxats han atacat el cordó policial que hi havia desplegat. Han llançat cadires, testos i ampolles de vidre contra el cordó policial. Aquesta actitud ha desencadenat l'actuació dels antidisturbis dels Mossos d'Esquadra.

La policia ha estrenat l'anomenat canó de so, el substitut de les pilotes de goma. L'operació policial ha acabat amb tres detinguts, dos menors i un adult, i escorcolls al mateix districte, principalment per desordre públic i atemptat contra l'autoritat. Dels detinguts, l'adult ha passat a disposició judicial i els dos menors han quedat en llibertat.

Dos agents dels mossos i tres de la Guàrdia Urbana han resultat ferits lleus. Hi ha a més sis cotxes dels Mossos danyats als aldarulls, així com mobilitari urbà fet malbé, contenidors cremats i destrosses a diversos establiments, entre els quals, entitats bancàries.

Condemna de l'ajuntament

El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Joaquim Forn, ha lamentat els aldarulls. Afirma que els actes vandàlics que van seguir a lamarxa són inadmissibles i cal respondre-hi amb contundència. Forn, titular de seguretat del consistori, assegura que s'ha de fer front a una minoria violenta que, segons diu, aprofita convocatòries com aquesta per actuar.

Segons Forn, l'Ajuntament està avaluant els danys ocasionats pels disturbis a Ciutat Vella i l'atac a la comissaria de la Guàrdia Urbana de la Rambla, i no descarta presentar-se com a acusació contra les persones detingudes.

Manifestacions a tot Espanya

Les manifestacions en suport de la protesta veïnal de Gamonal s'han escampat per una trentena de ciutats espanyoles, entre les qulas, Madrid.

La pressió veïnal ha aconseguit que l'alcalde de Burgos abandoni definitivament el projecte de remodelació urbanística.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut