Londres

Els 85 més rics posseeixen tant com 3.570 milions de pobres del món

La meitat de la riquesa mundial està en mans de l'1% de la població. La desigualtat entre rics i pobres es troba en un nivell "sense precedents", segons un informe divulgat per l'ONG Oxfam Intermón.

RedaccióActualitzat

La desigualtat entre rics i pobres al món es troba en un nivell "sense precedents" per la massiva concentració dels recursos econòmics en mans d'una minoria i amenaça de multiplicar els problemes socials, colpejar el creixement econòmic i perpetuar les diferències "fins a fer-les irreversibles". Aquesta situació està provocant un "segrest democràtic" en què els governs passen a servir una èlit adinerada "amb polítiques fiscals injustes i pràctiques corruptes que acaben arrabassant els ingressos naturals als ciutadans". L'organització humanitària Oxfam Intermón n'ha alertat en un informe on denuncia que prop de la meitat riquesa mundial està en mans de l'1% de la població, que acumula en conjunt més de 80 bilions d'euros.

Per això, l'ONG ha cridat a atacar la desigualtat com un dels problemes més urgents que té el món, just una setmana abans que comenci a Davos la trobada del Fòrum Econòmic Mundial.

El text destaca que les 85 persones més riques del món posseeixen tant com la meitat més pobra de la població; això és, que 3.570 milions de pobres. A més, apunta que tenint en compte que amagats hi deu haver uns 13,6 bilions d'euros no registrats i en països de baixa tributació, en realitat la concentració de riquesa és encara més gran.

L'ONG assenyala que la desigualtat no ha parat de créixer en els últims 30 anys. Segons les seves dades, 210 persones es van incorporar l'any passat al club dels multimilionaris -la fortuna dels quals supera els 1.000 milions de dòlars- i que a hores d'ara està format per 1.426 persones que concentren una riquesa de quasi 4 bilions d'euros.

La crisi obre l'escletxa a Europa

L'informe d'Oxfam apunta que les mesures d'austeritat que s'han aplicat arran de la crisi econòmica han augmentat l'escletxa de la desigualtat a Europa, on la fortuna de les 10 persones més riques supera el cost total de les mesures d'estímul que va aplicar la UE entre el 2008 i el 2010.

Alhora, l'organització apunta que l'"elusió fiscal", l'aprofitament dels buits legals per evitar pagar impostos, és la principal raó de la desigualtat al Pakistan i subratlla que diversos països d'Àfrica, tot i tenir algunes de les economies amb un creixement més ràpid actualment, es veuen afectades per la corrupció dels seus governs.

El text acaba amb una sèrie de recomanacions de cara a la reunió a Davos que insten al "compromís" de no usar paradisos fiscals, no canviar diners per favors polítics i exigir als governs que garanteixin la sanitat, l'educació i la protecció social dels ciutadans amb els impostos recaptats, entre d'altres.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut