Una imatge del centre d'internament d'estrangers a la Zona Franca
Una imatge d'arxiu del centre d'internament d'estrangers a la Zona Franca
Barcelona

El ministre d'Interior, sobre el CIE: "La transparència és total i absoluta"

Jorge Fernández Díaz ha negat les acusacions de falta de transparència al voltant del Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca i ha explicat que el 30 de gener el visitarà una comissió de diputats i senadors espanyols. També s'ha compromès a aplicar les recomanacions que els jutges catalans han fet en relació amb el CIE, "en la mesura del possible i al ritme que les possibilitats pressupostàries permetin".

RedaccióActualitzat

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha negat les acusacions de falta de transparència al voltant del CIE, el Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca. "La transparència és total i absoluta", ha assegurat, i ha explicat que el 30 de gener el visitarà una comissió de diputats i senadors espanyols. Això, arran de la polèmica que envolta el CIE fa unes setmanes, sobretot després que diversos diputats del Parlament de Catalunyavan van denunciar que se'ls havia impedit l'entrada al recinte i, dies després, hi van aconseguir entrar fent-se passar per familiars d'interns.

També s'ha compromès a aplicar les recomanacions que els jutges catalans han fet en relació amb el CIE, "en la mesura del possible i al ritme que les possibilitats pressupostàries ho permetin". Entre aquestes recomanacions hi ha millores en les condicions dels interns i el règim de visites, així com informar de qualsevol incident en un termini màxim de quatre hores. Anteriorment, els jutges encarregats de controlar el CIE ja van dictar una interlocutòria ordenant que les ONGs hi tinguessin accés diari i facilitant les condicions d'entrada d'advocats que no haguessin estat designats pels interns.

Més de 1.500 interns el 2013

En la presa de possessió de cinc nous comissaris de la policia espanyola a Barcelona, el ministre ha explicat que el 2013 el CIE ha acollit una mica més de 1.500 interns, un 18% menys que l'any anterior, i que el 56% eren persones amb antecedents policials o judicials. De tots ells, en van acabar expulsant uns 800. La mitjana d'ocupació ha estat del 55% i l'estada mitjana és de 26 dies.

El titular d'Interior ha recordat que la llei que ha de regular aquests centres, i en modificarà el funcionament, encara està pendent d'aprovar-se pel Consell de Ministres, a l'espera del dictamen del Consell d'Estat. 

Anar al contingut