Barcelona

El govern espanyol obliga a apagar Catalunya Informació i Catalunya Ràdio al País Valencià

Amb aquestes paraules s'ha acomiadat Catalunya Ràdio del País Valencià després de 24 anys. Ha estat en veu de l'editor del Catalunya Vespre Kílian SebriàEl govern espanyol ha obligat a apagar Catalunya Informació i Catalunya Ràdio al País Valencià.

Irene Vaqué / Ignasi MuñozActualitzat

"Gràcies i fins sempre a tota la gent del País Valencià". Amb aquestes paraules s'ha acomiadat Catalunya Ràdio del País Valencià després de 24 anys. Ha estat en veu de l'editor del Catalunya Vespre Kílian Sebrià. 

El govern espanyol ha obligat Acció Cultural del País Valencià a tancar aquest mateix dimarts les emissions de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació al País Valencià. La mateixa entitat ha afirmat en un comunicat que el Ministeri d'Indústria els ha amenaçat amb una sanció d'un milió d'euros si mantenen les emissions i que, davant de la notificació del Ministeri d'Indústria, que van rebre divendres passat, han decidit deixar inactius aquest mateix dimarts els repetidors.

El tancament de les emissions s'ha fet efectiu a les 8 del vespre. Els minuts previs coincidiran amb la recta final de l'informatiu "Catalunya vespre", que condueix Kílian Sebrià i que es destinaran a recordar la història dels més de 20 anys d'emissions de Catalunya Ràdio al País Valencià.

El comunicat d'Acció Cultural explica que han decidit encarregar al servei jurídic de l'entitat un escrit d'al·legacions davant l'expedient d'Indústria i les dues possibles multes. També convoquen una compareixença per dimarts que ve, 28 de gener, a València, en què s'explicaran les pròximes accions i els detalls del cas.

El govern espanyol ha obert l'expedient a ACPV per "la instal·lació d'estacions i freqüències radioelèctriques sense autorització". Els dóna un mes per recórrer-hi i els avisa que si no tanquen de manera "immediata i efectiva" les emissions, els precintarà els aparells.

Catalunya Ràdio i Catalunya Informació es podran continuar escoltant a través de la pàgina web de Catalunya Ràdio i dels aplicatius dels telèfons mòbils.

A instàncies del Círculo Cívico Valenciano

L'origen de l'apagada de les emissores és una denúncia de l'associació anticatalanista Círculo Cívico Valenciano. La denúncia va arribar al govern valencià, però les accions legals es van derivar a Indústria després que el Tribunal Suprem va anul·lar les sancions anàlogues per les emissions de TV3 perquè la Generalitat Valenciana no hi tenia competències.

Homs: "Només els deu quedar prohibir internet"

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha confirmat en la roda de premsa posterior al Consell Executiu que el govern ha tingut coneixement de la notícia, que ha qualificat de "molt greu", just abans de la reunió setmanal. "Només els deu quedar ja prohibir internet", ha ironitzat Homs, que ha denunciat que tenen la "sensació" que tot plegat és una forma "d'atacar la llengua catalana, perquè, si no, no s'explica".

Homs ha afegit que es tem que ara "vinguin amb l'argument de la legalitat, que fan servir per a la seva estricta conveniència" i ha recordat que, en 25 anys d'emissions, no hi hagi hagut mai cap problema en aquest sentit.

Sense cap mitjà en llengua catalana

L'apagada de les emissores de Catalunya Ràdio al País Valencià per ordre del govern espanyol arriba gairebé dos mesos després del tancament de Ràdio Televisió Valenciana per part del govern d'Alberto Fabra, que va al·legar que no en podia assumir el cost.

El diputat d'Esquerra Unida Ignacio Blanco ha considerat que el tancament és "un nou atac contra la llibertat d'expressió, els mitjans de comunicació públics i la nostra llengua". Blanco ha denunciat que la desaparició de les emissions de RTVV, després de les de TV3 -malgrat l'acord de reciprocitat- i, ara, les de Catalunya Ràdio, el panorama audiovisual que queda al País Valencià és "propi del franquisme, únicament en castellà".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut