Figueres

Figueres i Cadaqués recorden Salvador Dalí en el 25è aniversari de la seva mort

El municipi empordanès rehabilitarà l'espai que Dalí va regalar a la seva dona i musa als afores del poble. Aquest dijous fa 25 anys que va morir el geni surrealista i tant Cadaqués com Figueres l'han recordat amb ofrenes florals i diverses activitats. L'interès per l'obra de l'autor d'"El gran masturbador" o "La persistència de la memòria" no decau i els espais consagrats a la seva figura baten rècords d'afluència.

RedaccióActualitzat

Aquest dijous fa 25 anys que va morir Salvador Dalí. Figueres, Cadaqués i la Fundació Gala-Dalí han recordat el geni surrealista amb ofrenes florals i diverses activitats. Dalí va morir a l'Hospital Comarcal de Figueres el 23 de gener de 1989. Més de 15.000 persones van passar per la capella ardent del pintor, instal·lada a la Torre Galatea, i 300 van anar a l'enterrament, que es va oficiar a l'església de Sant Pere, tot i que milers de veïns van seguir l'acte des del carrer.

L'Ajuntament de Figueres ha fet una ofrena a la tomba del pintor, al Teatre-Museu que porta el seu nom. També ha anunciat que el pròxim 7 de febrer s'organitzarà una conferència per avaluar l'impacte de la mort de Dalí en el municipi i els seus habitants.

A Cadaqués el record floral ha estat a l'estàtua de Dalí situada al centre del poble. Uns 300 estudiants, la majoria lluint una barretina com la que portava de vegades Dalí, han llegit textos i han explicat la seva biografia davant el monument. També s'hi han vist recreacions dels ous i pans "dalinians".

El plat fort, però, ha estat l'anunci que l'Ajuntament destinarà uns 400.000 euros a la rehabilitació d'"El corral de la Gala", l'edifici que Dalí va regalar a la seva dona i musa durant els anys 50 i on aquesta es va refugiar durant una dècada. Situat als afores de Cadaqués, l'espai era propietat d'un pastor de cabres i Gala el va convertir en el lloc de selecció dels models que després l'artista feia servir per a les seves obres. La intenció del consistori és que esdevingui un altre vèrtex de l'eix dalinià que configuren el Teatre Museu de Figueres, el Castell de Púbol i la casa de Portlligat. "El corral de la Gala" es podria inaugurar la primavera del 2015.

En el 25è aniversari de la seva desaparició, l'interès per les pintures de l'autor d'"El gran masturbador" o "La persistència de la memòria" no decau. L'any passat, els museus de Figueres, Púbol i Portlligat van batre rècords històrics d'afluència. I el Museu Reina Sofia i el Centre Pompidou de París van registrar un notable èxit de públic amb retrospectives de la seva obra. Pel museu madrileny van passar més de 700.000 persones en quatre mesos i l'exposició va ser la més visitada en la història de la ciutat. A París, la mostra va aplegar més de 790.000 visitants i va ser la segona més visitada del Pompidou, només superada per una altra de Dalí, del 1979.

La directora del Centre d'Estudis Dalinians i comissària de l'exposició al Reina Sofia, Montse Aguer, creu que, malgrat que la controvèrsia sol acompanyar sempre la figura de Dalí, amb qüestions com la simpatia pel règim franquista, ara se sol parlar bé d'ell. Com deia el mateix Dalí, "l'important és que parlin de tu, encara que sigui bé".

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut