Barcelona

Rajoy deixa clar que el referèndum no se celebrarà ni es fragmentarà Espanya

Rajoy tanca amb contundència una convenció del PP català plena de retrets als sobiranisme. El president espanyol deixa clar que el referèndum no se celebrarà perquè la llei no ho permet. Tot i això, declara el seu afecte per Catalunya i destaca els benificis de formar part d'Espanya.

RedaccióActualitzat

La convenció del PP català es tanca amb contundència contra la consulta sobiranista i l'independentisme. El president espanyol, Mariano Rajoy, en una de les declaracions més vehements sobre la qüestió que ha fet fins ara, ha deixat clar que el referèndum "ni se celebrarà ni es fragmentarà Espanya".

El president espanyol insisteix en la llei i la Constitució per argumentar un "no" a la consulta. Reitera que "Espanya és un bé indivís" del qual tots els espanyols són copropietaris i no vol negociar, diu, amb els que han decidit la data, la pregunta i, fins i tot, la resposta.

Després dels missatges contundents d'Alícia Sánchez-Camacho i María Dolores de Cospedal, i després que Cristóbal Montoro va anunciar una nova metodologia per calcular les balances fiscals, aquest dissabte ha estat el torn del president del govern espanyol. En el discurs de clausura, Rajoy ha mantingut el to dur de totes les jornades. Un cop més, el president espanyol ha posat la llei com a fre a la consulta sobiranista que planteja el Parlament català el 9 de novembre.

"Espanya és un bé indivís"

Rajoy assegura que la Consitutció no permet la celebració del referèndum perquè la sobirania correspon a tot el poble espanyol. Diu el president espanyol que "Espanya és un bé indivís" i que "cada català és copropietari d'Espanya, però no és propietari de la seva província" i que, per tant, "té dret a votar el seu president autonòmic, però no el futur d'Espanya". Per això, reconeix que és "primordial impedir que se celebri el referèndum perquè estaríem violant les lleis".

Rajoy insisteix que en un hipotètic referèndum haurien de votar tots els espanyols, però ja ha deixat clar que "Ni se celebrarà el referèndum ni es fragmentarà Espanya, que quedi clar". Aquesta afirmació ha estat acollida amb apludiments i crits de "Viva Espanya" entre els assistents.

"A Catalunya li convé ser espanyola"

Rajoy no ha concretat el pla que va anunciar per frenar l'independentisme, però ha fet un elogi del poble català i avisat dels perills de la independència.

El líder del PP assegura que els catalans són respectuosos, ponderats, mesurats, tolerants, amb sentit comú i afany de feina. El president espanyol ha reivindicat el seu afecte per Catalunya i ha deixat clar que "els espanyols estimem Catalunya". De fet, ha promès que no pensa escoltar les veus que li demanen que es "talli l'aixeta de les ajudes a la Generalitat" perquè serien els ciutadans els que pagarien les conseqüències.

Rajoy considera que "a Catalunya li convé ser espanyola" perquè si no sortiria de l'euro i d'Europa. Ha posat d'exemple que nol vol que "ningú negui Dalí als espanyols ni als catalans els expoliïn Goya". El cap de l'Executiu ha advertit que és "injust" i "fals" el discurs que Espanya "roba" els catalans, perquè el principi de solidaritat és "d'anada i tornada": Catalunya aporta molt al conjunt d'Espanya i "la resta dels espanyols també aporten molt a aquells que viuen de Catalunya".

Rajoy ha posat exemples d'aquesta solidaritat d'anada i tornada, com el Fons de Liquiditat Autonòmica, el pla de pagament a proveïdors, el fet que la Seguretat Social sigui deficitària a Catalunya però els seus pensionistes "no ho pateixen" o que els estalviadors d'altres llocs d'Espanya "ajuden al crèdit que es concedeix a Catalunya".

El president espanyol ha destacat que "Espanya és la nació més antiga d'Europa i Catalunya sempre n'ha format part".

Camacho reivindica Terradellas

Abans de la intervenció de Rajoy, la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, s'ha dirigit als assistent i ha lamentat que al president de la Generalitat, Artur Mas, li "falti l'esperit" de Josep Tarradellas.

En la seva intervenció en la clausura de la convenció del PP català, Sánchez-Camacho ha posat en valor la figura del primer president de la Generalitat després del franquisme com algú que va basar sempre la seva actuació en el "diàleg i en el pacte", i que quan va ser investit va tancar el discurs amb un "Visca Catalunya, Viva Espanya".

Dirigint-se directament al president del govern, Mariano Rajoy, Sánchez Camacho ha afirmat que "amb polítics d'altura com Tarradellas no hauríem arribat a aquest disbarat, i hauries tingut una interlocució responsable, eficaç i real" amb Catalunya.

Punt de partida contra la consulta

El PP ha posat en marxa tota la maquinària per frenar el procés sobiranista. El desembarcament de la plana major del partit a la convenció del PP català amb l'arribada del president Mariano Rajoy acompanyat de la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría. És la seva primera visita a Catalunya des que es va anunciar data i pregunta de la consulta.

La líder dels populars catalans, Alícia Sánchez-Camacho, ha vist reforçat el seu lideratge amb el suport d'una llarga llista de dirigents populars de tot l'Estat. Camacho es va mostrar divendres contundent i va assegurar que a Catalunya s'està imposant el pensament únic. Fins i tot va comparar el procés sobiranista amb el patiment de les víctimes d'ETA.

El govern espanyol no publicarà finalment les balances fiscals. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va explicar que al mes de març es presentaran un comptes públics regionalitzats, elaborats per un grup d'experts. Montoro va criticar les balances fiscals fetes pel govern català.

La secretària general del partit, María Dolores de Cospedal, va acusar el president Mas d'enganyar els catalans i va advertir que els populars no permetran que es vulgui separar Espanya -diu- a cops de matxet.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut