Mariano Rajoy aplaudeix rodejat d'altres dirigents del partit en la convenció del PPC celebrada el cap de setmana passat a Barcelona. (Foto: EF…
Rajoy haurà de fer front no només als grans temes de país, sinó també a les veus discordants de l'ala més dura del PP. (Foto: EFE)
Valladolid

El PP se cita a Valladolid per refermar tant els missatges de recuperació econòmica i unitat d'Espanya com la seva cohesió interna

La convenció nacional dels populars haurà de ratificar no només els missatges de recuperació econòmica i unitat d'Espanya sinó també la seva cohesió interna després d'una setmana en què les veus discordants de l'ala més dura del partit s'han alçat. La trobada està marcada per l'absència de l'expresident Aznar, que ha anteposat la seva agenda personal a la trobada, i de Jaime Mayor Oreja, crític amb el govern de Mariano Rajoy per la política antiterrorista.

RedaccióActualitzat

Els populars tenen a partir d'avui i fins diumenge una cita a Valladolid en què es tractaran temes latents, com ara el que qualifiquen de desafiament sobiranista català o els resultats de les reformes aplicades pel govern de Mariano Rajoy en matèria econòmica. La convenció del PP, però, serà també el marc per mostrar una imatge d'unitat, després de les dissensions aparegudes les últimes setmanes de l'ala més dura del partit.

Els populars s'apleguen a partir d'aquesta tarda per carregar piles davant la pròxima cita de les europees del maig. Tenen la necessitat de transmetre el missatge que l'Espanya del govern Rajoy va en la bona direcció. La recuperació econòmica serà un tema central i la idea principal serà que ha arribat el moment que els brots verds també els vegin les famílies i les empreses.

L'altre missatge clau serà que el procés sobiranista català no trencarà Espanya i que la defensa de la unitat del país és prioritària davant el desafiament sobiranista català. En aquest sentit, la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va donar validesa aquest dijous a l'informe sobre el procés emprès a Catalunya elaborat per la fundació FAES, presidida per José María Aznar. L'informe considera el procés populista, il·legal, sense motius històrics ni greuges, i alerta que la independència de Catalunya suposaria un empobriment sever.

La política contra ETA també marca l'actualitat del PP, molt criticat per les víctimes, que l'acusen de plegar-se davant la banda. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha reiterat hores abans de la cita que no han canviat gens en qüestions clau com la política antiterrorista. Precisament els presos d'ETA han aprofitat la convenció nacional del PP per reafirmar el seu compromís amb la via pacífica i dialogada i assegurar que el govern espanyol està "més sol que mai amb la seva violència".

Més enllà de l'agenda pública de la cita, els populars tenen la necessitat de reforçar una imatge d'unitat, molt tocada després dels embats de l'ala més dretana del partit. La fugida a Vox d'Aleix Vidal-Quadras, la decisió de Mayor Oreja de rebutjar presentar-se a les eleccions europees i l'absència de José María Aznar al gran conclave popular per motius d'agenda personal evidencien fortes discrepàncies internes que Mariano Rajoy haurà de lidiar.

Anar al contingut