Un grup de militars espanyols desfilant.
Un grup de militars espanyols desfilant.
Madrid

El nou Codi Militar incorporarà com a delictes l'assetjament sexual, el tractament humiliant i les amenaces

El nou codi, que substitueix el de 1985, amplia les conductes incriminatòries per abús de l'autoritat i hi incorpora el tractament humiliant, l'assetjament sexual, les amenaces, coaccions, injúries i calúmnies, així com els atemptats a la intimitat i dignitat personal.

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha aprovat aquest divendres l'avantprojecte de Llei Orgànica de Codi Penal Militar, que inclou com a principals novetats la consideració de l'assetjament sexual com a delicte i la igualtat penal entre els militars independentment del rang que tinguin. El nou codi, que substitueix el de 1985, amplia les conductes incriminatòries per abús de l'autoritat i hi incorpora el tractament humiliant, l'assetjament sexual, les amenaces, coaccions, injúries i calúmnies, així com els atemptats a la intimitat i dignitat personal.

L'avantprojecte redueix de 197 a 88 els articles i té una part dedicada a disposicions generals i una altra a tipificar els delictes i les seves penes. El concepte central del text és el de delicte militar, que abraça no només els definits específicament com a tals sinó també aquelles conductes que infringeixen béns jurídics estrictament o essencial militars incriminats en la legislació penal comuna.

A més de la simplificació de les penes i la seva adequació al nou Codi Penal, es faculta els tribunals per reduir la pena mínima de presó de tres mesos i un dia en un o dos graus quan correspongui, sense que pugui arribar a ser inferior a dos mesos i un dia. Una altra de les novetats és el caràcter complementari d'aquest nou codi amb el Codi Penal civil i la seva aplicació als membres de la Guàrdia Civil només en l'àmbit competencial militar, excloent-ne les accions o omissions pròpies de les seves funcions de naturalesa policial.

El ministre de Defensa, Pedro Morenés, ha destacat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres la necessitat d'adequar als nous temps i a la realitat social actual la reforma del Codi Penal.

 

 

Anar al contingut