José Ignacio Wert, ministre d'Educació, en una imatge d'arxiu al Congrés.
Wert, en una imatge d'arxiu al Congrés. (Foto: EFE)
Barcelona

El Consell de Garanties manté que la LOMCE vulnera nou àmbits de l'Estatut i la Constitució

El dictamen del Consell alerta que l'Estat assumeix unes funcions que corresponen a les comunitats autònomes i entra en conflicte amb la Carta Magna perquè el Tribunal Constitucional ha avalat la immersió sense fixar un mínim pel que fa a l'ensenyament del castellà.

RedaccióActualitzat

El Consell de Garanties Estatutàries considera que la LOMCE, més coneguda com la "llei Wert", vulnera nou àmbits de la Constitució i l'Estatut. Entre aquests, hi ha els drets lingüístics en l'àmbit de l'educació.

El Consell ha emès un dictamen sobre la llei de la reforma educativa que alerta que l'Estat assumeix "funcions executives en un àmbit, el de l'educació, en el qual no en té cap". I això, afegeix, és una cosa "clarament contrària a l'ordre constitucional i estatutari".

L'organisme remarca que de la Constitució no es desprèn "cap mandat específic" sobre l'ús de les llengües oficials com a vehiculars a l'educació. De fet, recorda que, en el període democràtic, sempre han estat les comunitats autònomes les que han regulat aquest àmbit. "Aquesta és la primera ocasió que el legislador estatal hi intervé, almenys de la manera com ho fa" la LOMCE, subratlla.

"Les competències de les quals disposa l'Estat en cap cas inclouen funcions executives ni pot substituir les comunitats autònomes en l'exercici de les seves competències, i molt menys davant de situacions de presumpte incompliment que no han estat objecte de controvèrsia en seu jurisdiccional", avisa el Consell per majoria.

També recorda que el Tribunal Constitucional va avalar el model d'immersió amb "l'única excepció que no comportés l'exclusió del castellà com a llengua docent, però sense establir criteris sobre el 'quantum' mínim necessari per assegurar la no-exclusió".

El dictamen apunta que la LOMCE també vulnera l'autonomia financera i de despesa de la Generalitat i les competències sobre el currículum i la formació de personal.

DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut