Barcelona

De la Fuente avança que el dèficit fiscal de Catalunya se situarà al voltant del 5%

El Ministeri d'Hisenda ha canviat de parer, i ara diu que a finals de març publicarà les balances fiscals. Ho farà, però, al costat dels Comptes Públics Regionalitzats, que és el nou sistema dissenyat pel ministre Montoro, precisament, per substituir les balances.

RedaccióActualitzat

El Ministeri d'Hisenda ha canviat de parer, i ara diu que a finals de març publicarà les balances fiscals. Ho farà, però, al costat dels comptes públics regionalitzats, que és el nou sistema dissenyat pel ministre Montoro, precisament, per substituir les balances.

Segons Hisenda, la publicació de les balances i dels comptes regionalitzats és l'exercici de transparència més gran que s'ha fet fins ara. Aquesta publicació contradiu el que el mateix ministre Montoro deia fa uns dies a Ràdio Nacional d'Espanya, quan va assegurar que era millor deixar-les de publicar perquè el mal ús que se n'havia fet havia atiat l'independentisme: "Les balances fiscals ja les coneixem. Ja s'han publicat. Ja sabem que lluny de racionalitzar el debat han dut a un enfrontament i a un ús indegut. Hi ha persones que entenen que per raó de les balances fiscals que té el seu territori necessiten independitzar-se."

Ara, però, el ministeri nega que hi hagi hagut cap canvi de posició. Un dels experts contractats per Montoro per dissenyar el nou mètode, Ángel de la Fuente, ha dit en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio" que no hi ha un canvi de criteri sinó de mètode: "Hem canviat el nom de l'estadística perquè quedi clar que es donaran tots els comptes, no només el saldo. Hem dit des del primer moment que no desapareixeria la balança fiscal, sinó al revés, que es donarà amb més detall. I no hem aconseguit que això es transmeti d'una forma clara."

De la Fuente considera que el mètode que fa servir el govern de la Generalitat per calcular les balances és un nyap, però ha dit que qualsevol comunitat que vulgui fer el càlcul amb el mètode de flux monetari, que és el que imputa a cada territori exclusivament la despesa que hi fa l'Estat, ho pot fer des d'ara mateix amb les 350 dades que ja han penjat al web del ministeri. Per aquest mètode, a la Generalitat li surt que Catalunya un dèficit fiscal de 16.000 milions d'euros.

Al març, però, el ministeri publicarà les balances calculades amb el nou mètode de càrrec-benefici. És a dir, que s'imputarà a Catalunya despeses de l'Estat com la Casa del Rei o les ambaixades espanyoles al món. Per aquest mètode, segons De la Fuente, el dèficit català se situa al voltant del 5% del PIB, uns 11.000 milions d'euros.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut