García-Margallo ensenya el manual durant la compareixença al Congrés. (Foto: EFE)
García-Margallo ensenya el manual durant la compareixença al Congrés. (Foto: EFE)
Madrid

Margallo diu que Catalunya només podria ser independent amb una declaració unilateral que no tindria sortida

El ministre d'Afers Estrangers assegura que el camí de la DUI tampoc no tindria sortida perquè l'ONU només el reconeix per a pobles ocupats, colonitzats o als quals se'ls nega un dret fontamental. Margallo ha comparegut a la cambra baixa per explicar el document que va enviar a les ambaixades per contraatacar el procés sobiranista de Catalunya.

RedaccióActualitzat

El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, ha assegurat que l'única via per la qual Catalunya es podria independitzar és la Declaració Unilateral d'Independència (DUI), un camí que, ha remarcat, tampoc no tindria sortida perquè l'ONU només el reconeix per a pobles ocupats, colonitzats o als quals se'ls nega un dret fonamental.

"Una Catalunya independent només ho podria ser en virtut d'una declaració unilateral d'independència. El govern no és que no vulgui autoritzar la consulta, és que no pot, l'hi prohibeix la Constitució", ha afirmat.

El ministre ha indicat que la DUI no portaria enlloc perquè l'ONU "no empara el dret a la secessió unilateral", que només està recollit en tres supòsits: pobles colonials, ocupats militarment o als quals es neguin els drets fonamentals dels ciutadans."Per a la resta, prima el principi d'integritat territorial" i, per tant, ha conclòs, "el dret a decidir no és un dret absolut, sinó regulat per les lleis".

El cap de la diplomàcia espanyola ha dit que el govern del qual forma part no està "agredint" els catalans, sinó "defensant-los" davant del procés sobiranista del govern d'Artur Mas.

García-Margallo ha comparegut a la cambra baixa per explicar el document que va enviar el desembre passat a les ambaixades per contraatacar el procés sobiranista de Catalunya i que, segons ha revelat, va costar uns 2.000 euros. El manual, de més de 200 pàgines i que porta per títol "Per la convivència democràtica", insisteix en la idea que el separatisme no és una opció democràtica, sinó que trenca la convivència.

La compareixença, la va demanar Esquerra Republicana el desembre passat, quan es va saber que hi havia aquest document. El text afirma, per exemple, que la demanda d'autodeterminació de Catalunya se sustenta en la manipulació de la realitat històrica i econòmica, el nacionalisme excloent i la insolidaritat.

El diputat republicà Joan Tardà ha acusat el ministre d'iniciar una "croada contra la democràcia", mentre que l'ecosocialista Joan Josep Nuet li ha demanat una solució "pactada, negociada i votada pel poble català".

Anar al contingut