Barcelona

Oriol Junqueras respon a Homs que seran els catalans els que "decidiran sobre el futur del nostre país"

Entrevistat al "Telenotícies vespre", Junqueras ha posat com a exemples el referèndum escocès i la independència d'Irlanda per remarcar que "la democràcia, el dret internacional, la jurisprudència, els antecedents, l'experiència, la legitimitat democràtica, el que diuen és que qui ha de decidir sobre el futur de Catalunya són els ciutadans de Catalunya".

R. RadóActualitzat

"L'exercici del dret democràtic a decidir el futur d'un país l'exerceixen els ciutadans d'aquell país, a tot arreu del món". El president d'Esquerra, Oriol Junqueras, s'ha remès a l'"acord" de prop de dues terceres parts del Parlament sobre la data i la pregunta de la consulta per rebutjar les declaracions del portaveu del govern, Francesc Homs, obrint la porta a a la possibilitat que el conjunt dels espanyols pugui pronunciar-se en referèndum sobre la independència després de la consulta a Catalunya. El president republicà ha insistit que CiU, ERC, ICV i la CUP van pactar "que els ciutadans de Catalunya aniran a votar el 9 de novembre i decidiran sobre el futur del nostre país".

En una entrevista en directe al "Telenotícies vespre", Junqueras ha posat com a exemples el referèndum escocès i la independència d'Irlanda per remarcar que "la democràcia, el dret internacional, la jurisprudència, els antecedents, l'experiència, la legitimitat democràtica, el que diuen és que qui ha de decidir sobre el futur de Catalunya són els ciutadans de Catalunya".

Algunes veus republicanes també han mostrat certa perplexitat per les paraules d'Homs com és el cas del portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, que a través de Twitter s'ha preguntat com pot explicar "que els altres decideixin per tu?".

De la seva banda, fonts del Consell Assessor de la Generalitat per la Transició Nacional, consultades per Catalunya Informació, han assegurat que aquest referèndum a escala espanyola només és plantejable si a la consulta del 9 de novembre guanyés el "sí" a la primera pregunta -a favor d'una Catalunya-Estat- però sortís el "no" a la segona -a favor d'una Catalunya independent-. En canvi, consideren que si guanya el "sí" en tots dos casos, s'obriria un procés per negociar la secessió, no la reforma constitucional, i no es plantejaria sotmetre-ho a consulta a tot l'estat.

El líder d'ERC també s'ha referit a les declaracions del ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, que ha assegurat que Catalunya només podria ser independent amb una declaració unilateral, tot i que avisa que el camí de la DUI tampoc no tindria sortida perquè l'ONU només el reconeix per a pobles ocupats, colonitzats o als quals se'ls nega un dret fonamental.

Junqueras ha indicat que, abans de Catalunya, "hi ha hagut molts altres països del món que han esdevingut independents" i que "no hi ha cap raó" perquè el cas català "sigui diferent de com ha estat a tants i tants països". El líder republicà ha assegurat que "el procés de reconeixement respecte a Catalunya seguirà les pautes normals de les bones pràctiques democràtiques que s'han seguit en tots els antecedents".

En to irònic, el cap de l'oposició ha agraït a Margallo que sigui el ministre d'Afers Exteriors qui es refereixi a una possible independència de Catalunya perquè "ajuda molt en aquest procés d'internacionalització"

Classe a Brians 1

Aquest dijous, el president d'Esquerra ha impartit una classe d'història de Catalunya als reclusos del centre penitenciari Brians 1, a Sant Esteve Sesrovires, en què també ha explicat el projecte per convocar una consulta d'autodeterminació.

Segons fonts d'Esquerra, Junqueras ha acceptat una invitació del centre per impartir una classe a la qual han assistit un centenar de presos que reben formació dins la presó. El president republicà ha explicat que Catalunya ha estat històricament un país amb una llarga tradició de comerç exterior i que pretén seguir aquest camí, però dotant-se d'eines pròpies d'un estat.

Abans d'entrar a l'aula, Junqueras ha fet una piulada expressant que, malgrat haver fet moltes classes, la d'aquest dijous seria "especial".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut