Barcelona

El projecte guanyador per a la nova plaça de les Glòries preveu un mirador elevat i el pas del tramvia

L'alcalde Barcelona, Xavier Trias, ha estat l'encarregat de revelar la proposta guanyadora del concurs restringit per a l'espai que quedarà lliure amb l'enderrocament de l'anella de la plaça de les Glòries. El projecte s'anomena "Canòpia urbana" i en destaca un mirador elevat que permetrà disfrutar de les vistes sobre el parc. També preveu el pas del tramvia per la plaça, però no unirà les dues parts de la Diagonal.

RedaccióActualitzat

L'alcalde Barcelona, Xavier Trias, ha estat l'encarregat de revelar la proposta guanyadora del concurs restringit per a l'espai que quedarà lliure amb l'enderrocament de l'anella de la plaça de les Glòries. El projecte s'anomena Canòpia Urbana i en destaca un mirador elevat que permetrà disfrutar de les vistes sobre el parc. També preveu el pas del tramvia per la plaça i la continuïtat del carril bici.

Trias, però, en declaracions a TV3, ha descartat qualsevol possibilitat que el tramvia uneixi les dues parts de la Diagonal. "Els tramvies no aniran mai per la Diagonal", ha assegurat l'alcalde. "La gent ja ha votat i ha dit que no"; a més, "el resultat va ser contundent i absolut, i jo crec que el que no es pot fer és anar en contra de la voluntat de la gent". Així, segons Trias, "la gran centralitat de Barcelona" serà una plaça que combinarà natura, que serà "per a les persones" i que es dedicarà sobretot "als vianants", segons ha explicat. També ha afegit que l'espai es convertirà en un referent de la ciutat.

Hi havia deu projectes finalistes, que havien d'incloure una zona verda de 120.000 metres quadrats, un miler de vivendes i equipaments. També calia preveure l'absorció del trànsit i les rutes de transport públic. L'elecció, l'ha fet per unanimitat un jurat internacional encapçalat per l'arquitecte i exalcalde de Curitiba (Brasil), Jaime Lerner, que ha ressaltat que "Canòpia urbana" transcendeix la dicotomia parc-plaça, que és "més ecoarquitectura que egoarquitectura", ha dit.

Els guanyadors són l'equip multidisciplinari format per l'estudi d'arquitectura barceloní d'Anna Coello de Llobet i un de París, l'Agence Ter. Amb aquest projecte damunt la taula es pot tirar endavant un dels projectes més grans i esperats de la ciutat de Barcelona, un projecte que, per l'alcalde Trias, convertirà les Glòries "en un lloc de trobada importantíssim" i que pot "generar il·lusió i força en aquesta ciutat".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut