José Císcar en una imatge d'arxiu.
José Císcar, vicepresident i portaveu del govern valencià, en una imatge d'arxiu.
València

El govern valencià té "dubtes raonables" sobre la legitimitat legal de l'AVL per definir la "llengua valenciana"

El vicepresident i portaveu del govern valencià, José Císcar, ha manifestat que hi ha un "dubte raonable sobre si l'Acadèmia Valenciana de la Llengua està legalment facultada per donar una definició del que és la llengua valenciana".

RedaccióActualitzat

El vicepresident i portaveu del govern valencià, José Císcar, ha manifestat que hi ha un "dubte raonable sobre si l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) està legalment facultada per donar una definició del que és la llengua valenciana", per la qual cosa ha sol·licitat al Consell Jurídic Consultiu (CJC) que emeti un dictamen per resoldre la qüestió.

Císcar s'ha pronunciat en aquests termes arran de la definició del valencià que recull aquest diccionari, que considera compatibles les denominacions "català" i "valencià". "És evident que hi ha una part molt important de la societat valenciana que no se sent representada en aquesta definició", ha dit el també conseller de la Presidència.

L'executiu valencià observa "amb certa preocupació " tota la polèmica que s'està generant en aquest tema, ja que, al seu entendre, "la llengua ha de ser sempre un nexe d'unió". Així, ha reivindicat el "consens" en matèria lingüística, que va servir "en el seu moment".

En la mateixa línia, el també conseller de la Presidència ha assegurat que "no és una qüestió acadèmica, ni científica, ni per descomptat política", sinó que "és una qüestió jurídica", en concret és "una qüestió de competències", ha insistit; i si el CJC diu que entre les competències de l'AVL hi ha la de la definició del llenguatge, "respectarem i acatarem el que el CJC digui", ha asseverat.

En aquest sentit, Císcar ha apuntat que els populars "es caracteritzen per acatar les decisions dels òrgans estatutaris, i si demanen respecte a les senyes identitat i a l'Estatut, lògicament també acatarà el que diguin els òrgans estatutaris". En cas que finalment el CJC doni la raó a l'AVL, Císcar ha assenyalat que el govern valencià no es planteja canviar l'Estatut per modificar la qüestió de la llengua "en cap cas". "L'Estatut és molt clar i està molt bé", ha ressaltat.

Anar al contingut