Barcelona

L'escola catalana renya el TSJC des de les seves portes per la sentència contra la immersió

Unes 10.000 persones, segons Òmnium Cultural, i 1.500 segons la Guàrdia Urbana, han respost a la convocatòria de Somescola.cat en una concentració davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per mostrar el seu rebuig a una sentència que obliga cinc centres a impartir una quarta part de les classes en castellà. El manifest que s'ha llegit afirma: "Estem convençuts que patim l'atac més greu que ha rebut l'escola des de la Transició".

RedaccióActualitzat

La comunitat educativa veu la immersió lingüística encara una mica més amenaçada després que el TSJC ha fet cas cinc famílies i ara obliga les seves escoles a impartir una quarta part de la docència en castellà. Somescola.cat, que aplega tota mena d'entitats de l'àmbit educatiu, no només no hi veu cap sentit, en aquesta sentència, sinó que troba que és pedagògicament perjudicial.

Per fer visible el seu rebuig, unes 10.000 persones, segons Òmnium Cultural, i 1.500, segons la Guàrdia Urbana han respost a la convocatòria de Somescola.cat a manifestar-se davant les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en un acte que reflecteix, diuen, "el consens social" en aquesta qüestió. A Lleida unes 200 persones també s'han aplegat en defensa del català a l'escola. La concentració té un doble motiu: rebutjar la judicialització dels usos lingüístics i defensar la immersió.

Els arguments que acompanyen aquests lemes els apuntaven els portaveus de Somescola.cat en una roda de premsa per convocar la concentració. Sobre la judicialització, Josep Maria Cervelló explica que "el TSJC vol aplanar el camí a la LOMQE del ministre Wert, per a fer del català una llengua subsidiària, imposant-se a la legitimitat democràtica i al Parlament de Catalunya, que és qui estableix la legislació pròpia". "És el govern català qui fa polítiques educatives, no els tribunals", reblava Cervelló. En el manifest que s'ha llegit durant la concentració, s'afegia, en aquest sentit, que "la intenció d'aquest tribunal és clara: polititzar el sistema educatiu per aconseguir, a través de la via judicial, els objectius centralitzadors que persegueixen."

En aquest mateix sentit, la presidenta d'Òmnim Cultural, Muriel Casals, ha avisat que "estant intentant usar el poder judicial per aconseguir el què al País Valencià i a les Illes aconsegueixen amb el poder legislatiu o l'executiu. Aquí no ho poden fer i fan fer als jutges un paper que no els correspon. 

Sobre l'èxit de la immersió, Teresa Casals, també en nom de la coordinadora Somescola.cat, afirma que la segregació dels infants catalans per raó de llengua atempta contra els bons resultats pedagògics de la immersió. "És fals que els nens catalans no coneguin el castellà, les dades així ho avalen, i no té sentit crear un conflicte artificial", deia Casals.

El manifest també vol deixar clar: "Estem convençuts que patim l'atac més greu que ha rebut l'escola des de la Transició".

Busquen la força de la mobilització, però Somescola.cat no oblida que el govern també hi té un paper clau. Per això, demana a la Generalitat que continuï blindant el model d'immersió lingüística d'acord amb la Llei d'Educació de Catalunya.

La majoria de partits hi fan costat

En aquesta proclama, Somescola.cat hi troba la complicitat del partit del govern i del que en garanteix l'estabilitat parlamentària. Des de CiU, diversos representants de la federació, encapçalats pel president del grup parlamentari, Jordi Turull, han participat a la concentració. El secretari d'Organització de CDC, Josep Rull, ha dit que aquest acte "no és en contra de res si no que va a favor d'un model" d'èxit, que ha permès garantir la identitat catalana, però alhora que els alumnes acabin els estudis coneixent les dues llengües, el català i també el castellà.

Per part d'ERC, la portaveu d'ERC, Anna Simó, ha instat la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, que ja ha presentat recurs al TSJC, a mantenir-se ferma en el compliment de la LEC. Simó ha reclamat a la consellera que es posi al capdavant de la defensa dels cinc directors sobre els quals recau una amenaça d'inhabilitació si es neguen a introduir un 25% d'assignatures en castellà, tal com els obliguen els tribunals. "Els directors no poden sentir-se als peus del cavall del TSJC", ha indicat la portaveu republicana, que ha fet una crida perquè els catalans omplin massivament els carrers en la mobilització convocada per Som Escola contra la interlocutòria.

El PSC també ha reivindicat l'"èxit" del model lingüístic a Catalunya i ha acordat la participació dels socialistes catalans en la concentració. "Defensarem el que sempre hem defensat, que és la immersió lingüística a les nostres escoles com un model d'èxit, en termes de cohesió social i de competències lingüístiques assolides al nostre país", ha explicat el membre de l'executiva i candidat del PSC a les eleccions europees, Javi López.

Des de les files d'ICV-EUiA i de la CUP també s'han fet crides a la participació en aquesta concentració alhora que han rebutjat la interlocutòria del TSJC.

No és el cas, en canvi, del Partit Popular i de Ciutadans, que, en contra del que proclamen els concentrats, avisen que en aquesta qüestió és primordial que es respectin les resolucions judicials.

VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut