Hollande i Obama, a la que va ser residència del president Jefferson.
Obama i Hollande han subratllat la sintonia diplomàtica dels dos països. (Foto. EFE)
Washington

Obama i Hollande destaquen l'aliança bilateral durant l'homenatge a Jefferson

Els presidents de França i dels Estats Units es reuniran aquest dimarts al despatx oval de la Casa Blanca. François Hollande i Barack Obama van visitar ahir a Virgínia la que va ser residència del tercer president nord-americà Thomas Jefferson, un reconegut francòfil. Obama i Hollande van destacar la llarga i històrica aliança bilateral.

RedaccióActualitzat

Aquest dimarts serà el dia central de la visita d'estat de François Hollande als Estats Units. El president francès es reunirà amb el seu amfitrió, Barack Obama, al despatx oval de la Casa Blanca. Aquest dilluns ja van visitar, plegats, la residència a Virgínia del president Thomas Jefferson, un gest simbòlic cap a un reconegut francòfil, amb què van voler destacar l'aliança bilateral entre els dos països.

Després de reunir-se en privat a la Casa Blanca, els dos presidents oferiran avui una compareixença informativa que es basarà, segons Washington, a avançar la cooperació en reptes de seguretat conjunts -des de l'Iran a Síria, fins al nord d'Àfrica i la pau al Pròxim Orient-, promoure aliances econòmiques i comercials, subratllar esforços conjunts en desenvolupament i estendre la cooperació per la protecció del medi ambient. La sintonia diplomàtica entre tots dos governs ha aconseguit superar els assumptes delicats com l'espionatge massiu per part dels nord-americans denunciat per Snowden.

A la nit, Obama rebrà novament el president francès en un sopar de gala que suposa un autèntic desafiament per la Casa Blanca, després que Hollande va anunciar que venia sense parella, una situació amb pocs precedents en un esdeveniment social tan selecte. La recent ruptura sentimental d'Hollande ha estat, de moment, un dels principals centres d'atenció. L'absència de la figura de la primera dama francesa ha provocat, entre altres desajustos, que s'haguessin de fer centenars d'invitacions protocol·làries i que quedés desdibuixat el paper de Michelle Obama. Fins ara, tot aquest enrenou ha interessat més els mitjans de comunicació que les qüestions de política internacional que els dos països tenen a l'agenda.

 

Anar al contingut