La definició de "valencià" que inclou el diccionari normatiu.
Captura de pantalla del Diccionari Normatiu Valencià.
València

El Consell Jurídic desautoritza l'Acadèmia Valenciana de la Llengua per la definició que equipara valencià i català

El Consell Jurídic Consultiu dictamina que, tot i ser competent sobre la normativa, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua no té competències per definir què és el "valencià" i conclou que la definició que ha publicat al Diccionari Normatiu no s'ajusta a l'Estatut, que parla d'"idioma valencià".

RedaccióActualitzat

Revés a la definició de "valencià" inclosa al Diccionari Normatiu Valencià. El Consell Jurídic Consultiu ha desautoritzat l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) per la definció que diu que català i valencià són el mateix.

L'organisme jurídic creu que, tot i ser competent sobre la normativa, l'AVL no té competències per definir què és el "valencià" i conclou que la definició no s'ajusta a l'Estatut, que parla d'"idioma valencià". El dictamen afegeix que l'Estatut diu que "l'idioma valencià és la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana", proclamació que ha de servir "com a paràmetre normatiu i definitori del vocable "valencià".

El Consell Jurídic ha emès el dictamen a petició de la Conselleria de Cultura valenciana. La consellera, María José Català, va argumentar que la definició no s'havia de fer des d'un punt de vista "polític o científic", sinó "jurídic".

Els partits polítics de l'oposició han denunciat que el PP remou en les aigües de l'anticatalanisme. I, en la mateixa línia, els membres de l'Acadèmia de la Llengua, la Universitat de València i les organitzacions educatives i culturals han reclamat respecte a les institucions acadèmiques i científiques. I també que el govern valencià acati totes les sentències judicials que avalen la unitat de la llengua.

Malgrat les crítiques de l'executiu d'Alberto Fabra, l'AVL va decidir publicar a internet el diccionari normatiu, que té més de 93.000 entrades. La del valencià diu que és la "llengua romànica parlada a la Comunitat Valenciana, així com a Catalunya, Balears, el departament francès dels Pirineus Orientals, el Principat d'Andorra, la franja oriental d'Aragó i la ciutat sarda de l'Alguer, llocs on rep el nom de català". La pàgina ja advertia que la definició estava pendent del dictamen. 

 

Anar al contingut