Madrid

La llei de propietat intel·lectual preveu que Google hagi de pagar per publicar continguts amb drets d'autor

El Consell de Ministres ha aprovat la llei de propietat intel·lectual. És una reforma parcial del text vigent que pretén, segons el govern espanyol, enfortir la posició dels creadors i facilitar la transició digital de les indústries culturals i creatives. Una de les principals novetats és que es reconeix el dret d'empreses editores de ser compensades econòmicament per explotació dels seus continguts en determinades circumstàncies; l'anomenada "taxa Google".

RedaccióActualitzat

El Consell de Ministres ha aprovat la llei de propietat intel·lectual. És una reforma parcial del text vigent que pretén, segons el govern espanyol, enfortir la posició dels creadors i facilitar la transició digital de les indústries culturals i creatives. Una de les principals novetats és que es reconeix el dret d'empreses editores de ser compensades econòmicament per explotació dels seus continguts en determinades circumstàncies. 

Es tracta de l'anomenada "taxa Google", que ja apliquen països com França i Alemanya: els agregadors de notícies podran fer servir fragments no significatius sense autorització prèvia, però hauran de pagar una "compensació equitativa", segons ha explicat el ministre de Cultura, José Ignacio Wert, que no ha concretat com es decidirà aquesta compensació ni què s'entén per "fragments no significatius". 

L'objectiu d'aquest projecte de llei, l'avantprojecte del qual es va presentar el març passat, és tenir més control sobre les societats de gestió dels drets de la propietat intel·lectual, reforçar la Comissió de Propietat Intel·lectual per lluitar contra la pirateria i revisar el concepte de la còpia privada. Aquest últim, segons ha assegurat el ministre Wert en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, queda "acotat de forma més rigorosa". I és que a partir d'ara queda circumscrit per a l'ús privat sense ús comercial de CDs i DVDs, i es manté amb càrrec als pressupostos generals de l'Estat.

Pel que va als organismes de gestió, el projecte de llei els dota de mecanismes per garantir-ne la transparència. A més, es crea una finestreta única per pagar els drets de propietat intel·lectual a la qual hauran d'acudir totes les entitats i que unificarà el sistema de pagament.

 

La meitat d'internautes es baixen pel·lis pirates

Tot plegat, en un intent de posar fre a una pràctica que reconeixen un percentatge elevat d'internautes. Pràcticament la meitat admeten que es baixen pel·lícules de portals pirates, segons una enquesta encarregada pel Ministeri i la indústria cultural. Una mica menys d'un terç, un 30%, concretament, es descarreguen música de manera il·legal, i un 12%, ho fan amb llibres sense pagar.

Wert ha admès que el projecte de llei no resoldrà el problema de la pirateria, "entre altres coses perquè no són només problemes nacionals", ha aasegurat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut