Fins ara s'han recuperat 10 cadàvers al Marroc i 3 més en territori espanyol.
Fins ara s'han recuperat 10 cadàvers al Marroc i 3 més en territori espanyol. (Foto: EFE)
Madrid

Brussel·les demana explicacions a Espanya per les bales de goma que va llançar la Guàrdia Civil

El mateix dia que ha aparegut al Marroc el cadàver d'un altre subsaharià -el balanç de morts s'eleva a 13-, la Comissió Europea demana a Espanya que doni explicacions pel llançament de pilotes de goma per part de la Guàrdia Civil als immigrants que intentaven entrar a Ceuta nedant.

RedaccióActualitzat

Continua la pressió al govern espanyol perquè doni més explicacions sobre l'afer dels immigrants morts a Ceuta. Ho ha demanat l'oposició, algunes ONGs i ara també Brussel·les. Després que el delegat del govern espanyol a Ceuta i la Guàrdia Civil van negar l'ús de material antiavalots, finalment, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va haver d'admetre que sí que se n'havia fet servir.

Hi ha imatges dels fets i també testimonis, com el que ha donat a TV3 un dels supervivents. Denuncia que va rebre l'impacte d'una bala de goma quan era a l'aigua. També en declaracions al "TN vespre", l'exjutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón va assegurar que la Guàrdia Civil ha incorregut en una clara extralimitació amb els immigrants que van intentar passar la frotera espanyola perquè "eren persones desvalgudes".

Tot plegat, després de saber-se que s'ha localitzat el cadàver d'un tretzè immigrant subsaharià.

Europa pressiona

La portaveu d'Afers Interns de la Comissió, Cecilia Malmström, ha escrit un tuit on demana a les autoritats espanyoles que aclareixin els fets i s'ha mostrat "molt preocupada" per un tema que ha qualificat com a "greu".

A més, el portaveu d'Interior, Michele Cercone, ha avisat posteriorment que "la Comissió es reserva el dret de fer els passos que convingui quan hi hagi proves que un estat membre ha vulnerat la legislació de la Unió Europea (UE)".

L'executiu comunitari considera que "les autoritats espanyoles tenen la responsabilitat d'investigar les circumstàncies d'aquest particular incident a Ceuta", ha dit. Brussel·les ha exigit, a més, que Espanya "garanteixi el ple respecte dels drets fonamentals en la seva cooperació amb el Marroc".

El govern es posa a treballar

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va confirmar aquest dijous al Congrés que la Guàrdia Civil destacada a Ceuta va disparar material antiavalots a l'aigua durant l'intent de diversos immigrants d'entrar a Espanya. Ara, el govern espanyol analitza les mesures necessàries per evitar que aquest tipus de tragèdies es repeteixin i advoca per millorar la coordinació amb la UE i per la cooperació amb els països d'origen i de trànsit.

La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, s'ha pronunciat en aquest sentit en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres i ha remès a la compareixença de Fernández Díaz, que ha qualificat de "mostra de transparència" ja que "es va efectuar en el termini més breu, el primer dia possible d'acord amb el calendari dels plens de la Cambra i quan hi havia un informe exhaustiu de la Guàrdia Civil".

Soraya Sáenz de Santamaría ha explicat també que davant de situacions com la del dia 6 "s'està aplicant la llei d'estrangeria, que té alguna deficiència en la seva aplicació". Així, ha recordat que és un procediment que es porta a terme de manera similar des de l'any 2005, amb el qual "s'estan seguint els mateixos criteris d'actuació". La vicepresidenta del govern espanyol ha recalcat que el Ministeri de l'Interior no només analitzarà aquesta tragèdia, sinó també totes les mesures que es puguin adoptar per garantir la seguretat dins de les fronteres espanyoles i l'adequació dels procediments a les normes a què obliga Europa.

Recuperat un tretzè cadàver

Les forces de seguretat del Marroc han recuperat aquest divendres en un platja situada a uns dos quilòmetres de la frontera amb Ceuta el cadàver d'un altre immigrant subsaharià. Amb aquest, pugen a 13 les persones que van morir intentant entrar a la ciutat espanyola. Fins ara, s'han recuperat 10 cadàvers al Marroc i tres més en territori espanyol.

Les autoritats espanyoles donen per fet que almenys queda una altra víctima desapareguda a l'aigua.

Anar al contingut