Aberdeen

Salmond recorda que cap estat de la UE ha anunciat que vetaria l'entrada d'una Escòcia independent

El primer ministre escocès, Alex Salmond, assegura que cap membre de la UE ha suggerit que vetaria l'entrada a la institució comunitària d'una hipotètica Escòcia independent. Aquesta ha estat la resposta d'Edimburg a l'advertència del president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, que el territori que s'independitzi d'un estat membre de la UE tindrà molt difícil reingressar-hi.

RedaccióActualitzat

Crítiques del govern escocès al nou toc d'atenció de Brussel·les a una eventual Escòcia independent. En un acte a Aberdeen, el pirmer ministre, Alex Salmond, líder de l'SNP, ha remarcat que cap membre de la UE ha suggerit que vetaria l'entrada a la institució comunitària d'una hipotètica Escòcia independent. Aquesta és la resposta a les declaracions d'aquest diumenge del president de la Comissió, José Manuel Durao Barroso, que va dir que veu molt difícil el suport dels socis europeus a l'adhesió d'un territori sorgit de l'escissió d'un dels estats membres. Barroso ho va explicar en una entrevista a la BBC, i, com a exemple per justificar-ho, va parlar de Kosovo, que, per cert, avui fa sis anys que va proclamar la seva independència unilateral.

En una trobada amb empresaris favorables a la secessió, Salmond ha dit que "el sentit comú" prevaldrà si Escòcia d'independitza, i tant el govern de Londres com la Comissió Europea col·laboren amb la nova nació. "La realitat serà molt diferent" si els escocesos voten per la independència en el referèndum del 18 de setembre, ha apuntat el cap de l'executiu, que ha afegit: "En cas d'un vot positiu, tots cooperaran", ja que "interessa a tothom que això passi".

Alex Salmond ha acusat el govern de Cameron i la resta dels partits britànics de "ser negatius" per intentar boicotejar el seu projecte d'independència. Ha criticat el seu rebuig "concertat" a fer costat a una unió monetària amb la lliura esterlina com a moneda comuna. Segons Salmond, la lliura és tan escocesa com de la resta del Regne Unit.

Un altre membre del govern d'Edimburg, el ministre de Finances, John Swinney, ha qualificat de "ridícula" la comparació d'Escòcia amb Kosovo que va fer Durao Barroso. L'avís de Barroso s'afegeix als de Londres dels últims dies, que han dut el govern escocès a denunciar que se sent assetjat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut