Ginebra

L'ONU denuncia crims contra la humanitat a Corea del Nord que "recorden els horrors dels estats totalitaris del segle XX"

Mai abans s'havia fet un informe tan complet per alertar dels abusos del règim nord-coreà. S'hi denuncien crims contra la humanitat sistemàtics i continuats, i s'hi envia un missatge clar a la comunitat internacional: que després d'aquest informe no hi ha excusa per no actuar a Corea.

RedaccióActualitzat

L'Organització de les Nacions Unides ha emès un informe demolidor per denunciar la falta de drets humans a Corea del Nord. Mai abans s'havia fet un informe tan complet per alertar dels abusos del règim nord-coreà. S'hi denuncien crims contra la humanitat sistemàtics i continuats, i s'hi envia un missatge clar a la comunitat internacional: que després d'aquest informe no hi ha excusa per no actuar a Corea.

Segons la Comissió d'Investigació de l'ONU per a Corea del Nord, les violacions massives i sistemàtiques dels drets humans arriben al nivell de crims contra la humanitat. S'hi assegura que el règim comet "extermini, assassinats, esclavatge, tortures, empresonaments prolongats, violència sexual, avortaments forçosos, privació d'aliments, desplaçaments forçosos de població i persecució per motius polítics, religiosos o de gènere".

Al text, també s'hi assegura que hi ha entre 80.000 i 120.000 presoners polítics reclosos en quatre grans camps on se'ls priva deliberadament d'aliments com a forma de control i càstig, i on se'ls sotmet a treballs forçosos. Són 400 pàgines d'"atrocitats indescriptibles" que, segons l'ONU, "recorden els horrors dels estats totalitaris del segle XX".

"Songbun": un sistema de castes

L'informe es basa en el testimoni de 240 persones i prova que el país s'estructura en un sistema de castes que atorga als ciutadans un estatus basat en raons ideològiques i polítiques. És en funció d'aquesta estructura, anomenada "songbun", que els ciutadans es veuen privats, o no, de drets fonamentals. Per exemple, el menjar es distribueix de manera prioritària als col·laboradors amb el règim, i també existeix un barem de lleialtat a l'estat per permetre als ciutadans triar on poden viure i treballar.

Per últim, l'ONU parla de "negació total" de la llibertat de pensament, consciència i religió, i dels drets d'expressió, informació i associació. Tot això, juntament amb un potent aparell propagandístic i d'adoctrinament que propugna la lleialtat cega al règim i incita a l'odi cap a altres estats, especialment Corea del Sud.


"La gravetat, escala i naturalesa d'aquestes violacions de drets revela que no es poden comparar amb cap altre estat en tot el món contemporani", afirma l'informe, en què s'avisa l'actual líder nord-coreà, Kim Jong-un, que és el responsable màxim d'aquests crims, dels quals, hi afegeix, hi ha moltes proves que poden portar davant d'un tribunal internacional.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut