Barcelona

El Pacte Nacional pel Dret a Decidir fa una crida a centrar-se en la defensa de la consulta davant del "no diàleg"

Després de la reunió, celebrada al Parlament, el president del Pacte, Joan Rigol, ha insistit en la naturalesa inclusiva de les actuacions d'aquest organisme, que ja aplega més de 1.500 entitats. El Pacte Nacional per al Dret a Decidir creu que ara és l'hora de mobilitzar-se per votar, sense entrar en el debat sobre la independencia.

RedaccióActualitzat

El Pacte Nacional pel Dret a Decidir pretén ampliar el suport social a la consulta davant del "no diàleg" amb el govern espanyol sobre aquesta qüestió. Les entitats que formen part del Pacte defensen que és l'hora de mobilitzar-se per votar, però sense entrar en el debat sobre la independència. D'aquesta manera, les entitats obertament independentistes que han participat en la trobada, es mobilitzaran únicament en defensa de la consulta quan facin actes en el marc del Pacte.

Després de la reunió, celebrada al Parlament, el president del Pacte i autor del seu manifest, Joan Rigol, ha insistit en la naturalesa inclusiva de les actuacions d'aquest organisme, que ja aplega més de 1.500 entitats. Rigol ha afirmat que "no es tracta que a una entitat independentista la tinguem callada al congelador: pot actuar amb plena llibertat, però quan usi el Pacte Nacional cal circumscriure's només al dret a decidir".

La intenció és que el Pacte no actuï de manera "centralitzada", sinó que siguin les entitats les que organitzin els actes amb el seu segell, però ha suggerit que s'aprofiti la Diada de Sant Jordi per visualitzar un "esclat" de senyeres per reivindicar la consulta sobiranista.

"No diàleg"

Segons ha explicat l'expresident del Parlament, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha obert la reunió explicant als assistents el "no diàleg" de l'executiu català amb el govern espanyol al voltant de la consulta, perquè el gabinet de Mariano Rajoy "posa sobre la taula el diàleg" amb la condició de "retirar la consulta".

"A diferència del que passa a Escòcia amb la Gran Bretanya, aquí s'ha de guanyar a pols el dret a votar", ha subratllat Rigol, que ha afegit que en tot cas serà en una eventual campanya electoral de la consulta quan cada partit o entitat podrà "explicitar" la seva opció de vot.

Més de 1.500 entitats adherides

Vuit mesos després de constituir-se, el Pacte Nacional pel Dret a Decidir ha tornat a reunir-se aquest dimecres per analitzar com va el procés per poder fer la consulta. La principal novetat respecte a la primera reunió és l'acord que va fixar la data, la pregunta i la via legal per fer la consulta, el mes de desembre passat.

A la trobada d'aquest dimecres hi ha participat el govern i 54 entitats, entre partits polítics, sindicats, diputacions, ajuntaments i organitzacions socials i culturals. En l'àmbit empresarial, hi havia representants de les patronals Cecot i Pimec i del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya, però no de la gran patronal catalana, Foment del Treball. Rigol ha explicat que els representants d'aquestes entitats han expressat que el procés de la consulta no ha "fet malbé" l'economia catalana "ni la pertorba", a més de defensar de forma "unànime" el dret a decidir per la via del "diàleg".

Entre les 1.653 entitats adherides, s'ha acordat una incorporació al plenari carregada de simbolisme: la nova associació Socialisme, Catalunya i Llibertat, liderada per l'exdiputat i militant del PSC Toni Comín, un dels crítics amb la direcció actual del partit. Precisament, un dels punts de fricció amb la direcció va ser la decisió de Pere Navarro de no sumar-se al pacte. Un altre exmilitant del PSC, l'exconseller Ernest Maragall, també ha acudit a la trobada, com a representant de Nova Esquerra Catalana.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut