Granada en mans d'una persona.
Granada de la banda ETA.
País Basc

La decisió d'ETA és vista com un petit pas per uns i com una presa de pèl per altres

Les valoracions per part de polítics, de membres de la societat i de responsables dels sindicats de la policia no s'ha fet esperar després que ETA hagi fet entrega d'una part dels seus arsenals. Una part de les valoracions són d'esperança i altres són més crítiques i titllen l'actuació de la banda de presa de pèl.

RedaccióActualitzat

Després de la decisió d'ETA de segellar part dels seus arsenals alguns responsables polítics, membres dels sindicats de la policia i fins i tot víctimes de la banda terrorista n'han fet una sèrie de valoracions. Alguns creuen que és un petit pas endavant; altres ho qualifiquen de presa de pèl.

El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha afirmat a Bilbao que la decisió d'ETA és un petit pas, però no suficient, perquè es compleixi el desarmament complet. Segons ha dit el lehendakari, ETA ha començat a desarmar-se de manera unilateral i incondicional. El govern basc considera fiable i segura la intermediació de la Comissió Internacional de Verificació per garantir un desarmament total i irreversible d'ETA. Urkullu ha afegit que el camí que ha agafat ETA és un camí sense tornada que portarà a la dissolució definitiva de la banda i al reconeixement del mal que ha causat.

Per la seva banda, Roberto Manrique, una de les víctimes de l'atemptat d'Hipercor, ha considerat positiva aquesta notícia. Segons ell, el fet que ETA comenci a reconèixer que està vençuda demostra que no tornarà a matar. Manrique ha declarat, també, que li sembla normal que no entreguin les armes d'un dia per l'altre, però que qualsevol pas en aquest sentit és bo perquè no hi torni a haver víctimes. Manrique ha dit que espera la notícia de la dissolució total.

La secretària general de Confebask, Nuria López de Guereñu, ha reconegut que l'anunci d'ETA no compleix al cent per cent les expectatives creades en la societat, però ha valorat que és un pas important cap el desarmament. López de Guereñu ha afegit que la societat basca vol que ETA desaparegui i que reconegui el mal que ha causat durant tants anys. També ha dit que la Comissió ha fet un treball molt valuós, però que tothom ha d'estar implicat per tirar endavant en aquest objectiu.

Per la seva banda, la presidenta del PP basc, Arantza Quiroga, ha qualificat de presa de pèl l'anunci de la Comissió de Verificació. Segons ella, s'està assistint als últims moments d'ETA, però aquest anunci, ha dit, no aporta res de nou. També ha afegit que aquestes actuacions el que pretenen és desviar l'atenció d'una banda terrorista que ha causat gairebé 1.000 morts. Segons Quiroga, per acabar amb ETA el que cal és un lideratge institucional, un acord entre els grans partits.

Gorka Maneiro, d'UPyD, ha dit que l'anunci que ha fet la Comissió Internacional de Verificació no és més que una farsa i un circ mediàtic i que la banda el que busca és impunitat. El parlamentari ha afegit que la Comissió Internacional de Verificació hauria d'haver informat les autoritats dels seus contactes amb la banda perquè poguessin ser detinguts. Maneiro ha dit que el vídeo que mostra l'entrega d'armament no vol dir res, que tot és una representació. Finalment, ha demanat a Rajoy que apliqui l'estat de dret per derrotar ETA perquè, com ha afegit, ETA ha de ser dissolta definitivament i incondicionalment.

També ho han qualificat de circ i pantomima la Confederació Espanyola de Policia i la Unió Federal de Policia. Tots dos sindicats consideren que l'anunci no té cap tipus de credibilitat perquè la banda terrorista disposa de molt més armament. Segons ells, aquesta actuació no indica que la banda hagi deixat de matar i que el que ha de fer és dissoldre's. Hi han afegit que el govern no ha de deixar-se portar per aquest xantatge.

Anar al contingut