Kíev

La revolta triomfa a Ucraïna, amb un Ianukóvitx desaparegut i una Timoixenko aclamada com a nova líder de l'oposició

Ianukóvitx cau després de tres mesos de pols amb els opositors. Destituït pel Parlament, ha intentat sense èxit abandonar el país i està en parador desconegut.

La plaça Maidan de Kíev ha aclamat la líder opositora Iúlia Timoixenko poc després de sortir de la presó.

Hi haurà eleccions el 25 de maig.

RedaccióActualitzat

La revolta ucraïnesa ha triomfat i ha aconseguit el que volia, fer caure el ja expresident Víktor Ianukóvitx. De passada, ha trobat en la figura de l'exprimera ministra Iúlia Timoixenko, ara alliberada, un alè d'esperança. Ucraïna s'encamina cap a unes eleccions anticipades amb un Parlament que aquest dissabte ha agafat les regnes del país.

Europa ha aprovat donar suport al govern que sorgeixi de les eleccions del 25 de maig i aconseguir un paquet d'ajudes del Fons Monetari Internacional per fer front a la feble situació financera del país. Mentrestant, Rússia perd pes en els difícils equilibris sobre el futur de la república exsoviètica.

Precisament el paper d'Europa i Rússia a Ucraïna va ser el detonant d'aquest conflicte, després que Ianukóvitx es negués a firmar els acords que l'havien d'apropar a la Unió Europea optant, de facto, a un apropament amb Moscou.

Un dissabte per a la història

Els esdeveniments es van precipitar després que divendres a la nit els manifestants de la plaça Maidan rebutgessin el pacte entre els líders opositors i les autoritats d'Ucraïna per frenar la violència i acabar amb tres mesos de revolta.

L'últim intent de Víktor Ianukóvitx d'aferrar-se a un poder que se li escolava de les mans va fallar i el president va abandonar Kíev. La capital es va despertar dissabte sense govern i amb els milers d'agents antiavalots desapareguts de les seves posicions.

La Rada, el parlament ucraïnès, va començar a prendre decisions, entre elles la destitució Ianukóvitx, la convocatòria d'eleccions pel 25 de maig i l'alliberament de l'exprimera ministra i principal líder de l'oposició, Iúlia Timoixenko.

L'exprimera ministra, que somia en una Ucraïna europea, va ser rebuda a Maidan per un bany de masses, a qui va demanar que no es rendissin fins a tenir un govern de la seva confiança. Un govern al qual optarà ella mateixa.

Mentrestant, Víktor Ianukóvitx intentava sense èxit marxar del país. La guàrdia de fronteres no va deixar enlairar el seu avió i l'expresident està ara en parador desconegut. Ianukóvitx, que es nega a dimitir, va acusar l'oposició d'haver provocat un cop d'estat.

Alliberament i balanç dels enfrontaments

El Parlament també va nomenar un nou ministre de l'Interior, que ja ha alliberat la seixantena de manifestants opositors detinguts en els disturbis d'aquesta setmana a Kíev.

Per la seva banda, el Ministeri de Sanitat ha donat dades de morts i ferits també en els enfrontaments d'aquesta setmana a la capital entre els manifestants i les forces de seguretat ucraïneses: en total són 82 morts i 645 ferits.

--------------------------------------------------------------------------------------

Totes les cròniques de l'enviat especial de Catalunya Ràdio, Sergi Roca

Mira les fotos que ens han fet arribar els enviats especials de Catalunya Ràdio a la capital d'Ucraïna, Sergi Roca, Martí Cuní i Xavier Cussó.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut