Kíev

La Rada escull Turtxínov com a president interí en substitució del destituït Ianukóvitx

El també president del Parlament assumeix la presidència de l'Estat de forma interina fins a les eleccions el 25 de maig i insta els partits a crear abans de dimarts un govern d'unitat.

Flors i espelmes adornen les barricades en record de les víctimes dels enfrontaments en una plaça Maidan que recupera la normalitat i es manté expectant davant el procés de transició.

RedaccióActualitzat

El triomf de la revolta ha deixat una Ucraïna sumida en el desgovern i un Parlament en mans dels grups opositors, que ara són qui prenen les decisions. Aquest diumenge han decidit nomenar Aleksandr Turtxínov, mà dreta de l'exprimera ministra Iúlia Timoixenko, nou cap de l'estat, càrrec que exercirà de forma interina fins a les eleccions del 25 de maig.

El nomenament de Turtxínov, que dissabte també va ser escollit per presidir la Rada, s'ha aprovat amb el suport de 285 dels 339 diputats presents a la cambra legislativa. Nombrosos diputats de la coalició governamental han abandonat les seves files i molts altres s'han canviat de bàndol. La designació s'ajusta a l'estipulat en la Constitució del 2004, restituïda per la cambra, i que estableix que en cas d'absència del cap d'estat, les seves funcions les assumeix el president del Parlament.

El nou home fort d'Ucraïna havia demanat abans de ser nomenat als diputats que iniciessin consultes amb urgència per estructurar una coalició de majoria capaç de formar govern. Els ha donat temps fins dimarts. També ha advertit que la situació a Ucraïna, en particular l'econòmica, és catastròfica. Acusa el govern de Ianukóvitx d'arruïnar l'economia i avisa que a les arques fiscals no hi ha diners.

Mentre s'acceleren els canvis polítics -la cambra legislativa també ha cessat l'actual ministre d'Afers Estrangers i ha votat a favor de retornar a l'Estat la residència de l'expresident- continuen els enfrontaments en algunes zones del país, sobretot al sud i a l'est del país, les zones més pròximes ideològicament a Rússia.

Maidan, expectant

En canvi, Maidan s'ha llevat tranquil·la i en un ambient de normalitat després dels últims esdeveniments, entre els quals la caiguda de la seva bèstia negra, el president Ianukóvitx, i l'alliberament de l'acèrrima enemiga d'aquest, una Iúlia Timoixenko que va desplaçar-se directament de la presó a la plaça que s'ha convertit en el símbol de la revolució, per ser aclamada i anunciar que serà candidata als comicis anticipats.

La plaça de la Independència s'ha convertit en un memorial de les víctimes dels violents enfrontaments d'aquesta setmana, que segons un últim recompte va deixar 82 morts. Flors i espelmes adornen unes barricades que, ara com ara, no es mouran de lloc, pendents de com evoluciona el procés de transició.

--------------------------------------------------------------------------------------

Totes les cròniques de l'enviat especial de Catalunya Ràdio, Sergi Roca

Mira les fotos que ens han fet arribar els enviats especials de Catalunya Ràdio a la capital d'Ucraïna, Sergi Roca, Martí Cuní i Xavier Cussó.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut