Barcelona

Barcelona recupera el mural contra la sida que Keith Haring va pintar el 1989

Barcelona tornarà a lluir, des de finals de febrer, el gran mural que l'artista nord-americà Keith Haring, un mite de l'art urbà, va pintar a la ciutat fa 25 anys. El va fer en una paret del Raval, però els canvis urbanístics el van acabar destruint. Ara es torna a reproduir al costat del MACBA.

RedaccióActualitzat


Barcelona tornarà a lluir, a partir de la setmana que ve, el gran mural que l'artista nord-americà Keith Haring, un mite de l'art urbà, va pintar a la ciutat fa 25 anys. El va fer en una paret del Raval, però els canvis urbanístics el van acabar destruint. Ara es refà tot sencer.


Quan Keith Haring va venir a Barcelona l'any 89, les seves obres ja es cotitzaven a xifres astronòmiques, encara qu,e pel seu aspecte, ningú ho hauria sospitat. Llavors, l'artista ja sabia que era seropositiu i va triar a consciència un mur del barri xino, a la plaça Salvador Seguí, per pintar un mural antisida que, 25 anys després, molts encara recorden.

El va pintar en poc més de cinc hores, envoltat de la gent del barri. En el mural, es veu una xeringa ofegada per una serp de grans dimensions que porta un nom a sota: sida. Una parella que forma una tisora secciona el rèptil i algú li col·loca un preservatiu a la cua. Pintant amb un sol color, el vermell, el color de la sang, Haring va acabar el mural amb una inscripció en castellà: "Todos juntos podemos parar el sida".


De fet, Haring va pensar el mural com una obra efímera. Al cap d'un temps s'havia escrostronat i hi havein fet pintades a sobre. A més, l'edifici on hi havia el mur amb l'obra de Harding estava afectat pel pla especial de reforma interior del Raval i havia d'anar a terra. Abans d'això, es va treure un calc a mida real de l'obra i es van prendre mostres de color de la pintura utilitzada. Això ha permès reproduir-lo.

Un equip d'especialistes ha calcat l'obra en una altra paret del Raval, a tocar del MACBA. I ara refan, amb el traç gruixut de Haring, els seus 30 metres de mural. Aquest cop el mural ha tornat a la ciutat per quedar-s'hi definitivament. L'Ajuntament de Barcelona l'ha volgut recuperar per convertir-lo en nou reclam del Raval, que vol potenciar la seva cara cultural.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut