Barcelona

Un brot de xarampió afecta 26 persones a Barcelona i Girona

Gairebé tots són adults no vacunats i en la majoria dels casos la seva evolució és bona. El xarampió, una malaltia molt contagiosa, es considerava eradicada des de l'any 2000.

RedaccióActualitzat

Un brot de xarampió ha afectat 26 persones a Catalunya, la majoria de les quals adults que no estaven vacunats, i una dotzena ha requerit hospitalització, segons ha informat l'Agència de Salut Pública de Catalunya aquest dimecres en un comunicat.

Es tracta del segon brot d'aquestes característiques, després d'un altre cas que va haver-hi el juliol de l'any passat i que va afectar una trentena de persones, també adults joves, la majoria dels quals presents al Festival Sónar.

El brot ha estat detectat en pacients de Barcelona i Girona i, tot i que l'evolució dels casos ha estat favorable, encara queden dues persones ingressades, ha informat l'agència.

Una malaltia que es creia eradicada

Catalunya va considerar eradicat el virus del xarampió autòcton el 2000, tot i que des d'aleshores s'han produït brots ocasionals amb un nombre limitat d'afectats, entre els quals destaquen el que va arribar a 400 persones el 2006 i un altre amb 300 afectats el 2010.

El xarampió és "una de les malalties infeccioses més contagioses" i es transmet habitualment per contacte directe amb les secrecions de les persones infectades, amb una simptomatologia que consisteix bàsicament en febre, congestió nasal, irritació del coll, tos seca i conjuntivitis. La gran mobilitat de les persones pot produir ocasionalment la reintroducció del virus del xarampió.

Després de quatre dies del començament dels símptomes, apareix una erupció de taques vermelles, planes i de manera irregular, que s'estenen des de la cara fins al tronc, braços i cames, amb un procés en el cas dels adults que és més greu i amb més complicacions que en els infants, ha recordat Salut.

La importància de la vacuna

Salut ha recordat que el xarampió és fàcilment evitable mitjançant la vacunació, per la qual cosa recorda la importància d'administrar les dues dosis corresponents a la vacuna triple vírica -xarampió, rubèola i galteres- als 12 mesos i als 4 anys, segons el calendari de vacunes vigent.

L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha subratllat la importància d'administrar les vacunes -gratuïtes- pertinents a totes les persones adultes nascudes després del 1966 que no hagin estat vacunades i no tinguin constància d'haver passat la malaltia.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut