Moscou/Kíev

Putin pressiona Kíev situant tropes russes a la frontera amb Ucraïna

Rússia incrementa la pressió psicològica sobre Ucraïna. El president rus, Vladimir Putin, ha ordenat moviments de tropes a l'oest del país, i les ha posat en estat d'alerta per verificar si estan llestes pel combat. Dins d'Ucraïna, les noves autoritats provisionals fan gestos de bona voluntat, com la dissolució del temible cos de repressió policial, els "berkut".

RedaccióActualitzat

Les forces armades de la part europea de Rússia estan en estat d'alerta seguint l'ordre del president Vladímir Putin. Segons el Ministeri de Defensa, l'objectiu és verificar la seva capacitat de combat.

L'ordre del Kremlin afecta gairebé tots els comandaments militars, també les forces aèries, l'aviació estratègica i la de transport. Una exhibició de múscul militar just en plena tensió per la crisi d'Ucraïna. De fet, Putin ha trencat d'aquesta manera el silenci que mantenia des de la fugida del president Víktor Ianukóvitx. Fins ara Moscou ha insistit que no vol interferir en els afers interns de Kíev.

El Districte Militar Occidental de Rússia té el seu centre neuràlgic a Sant Petersburg i cobreix les regions frontereres amb Finlàndia, els Països Bàltics i gran part d'Ucraïna.

Des de l'OTAN, el seu secretari general, Anders Fogh Rasmussen, ha volgut deixar clar que els aliats defensen la independència, la sobirania i la integritat territorial d'Ucraïna, i ha afegit que "donen per fet que tots els països respecten aquests principis, un missatge llançat també a Rússia. Rasmussen ha defensat que "és el poble ucraïnès qui ha de determinar quin ha de ser el futur del seu país".

Mentrestant, a Kíev, el ministre de l'Interior en funcions d'Ucraïna, Arsén Avákov, ha anunciat la dissolució dels "berkut", les forces especials antidisturbis, que van reprimir les protestes de la setmana passada al centre de la capital, amb un balanç de més de 80 morts i prop de 700 ferits.

I el nou fiscal general ha anunciat que es demanarà a les organitzacions internacionals que rastregin els comptes bancaris i els béns de l'expresident del país, el fugitiu Víktor Ianukóvitx, i del seu entorn a l'estranger. El fiscal ha avançat que es revisaran tots els acords comercials subscrits sota el mandat del president deposat, per buscar possibles pràctiques corruptes.

Prorussos i partidaris del canvi de govern s'enfronten a Crimea

Al sud del país, prorussos i partidaris de les noves autoritats ucraïneses s'han manifestat aquest dimecres davant del Parlament de Crimea. Unes 4.000 persones, la majoria de l'ètnia tàrtara natural d'aquesta península del mar Negre, s'han concentrat al voltant de la seu parlamentària per fer costat al moviment que va contribuir a treure del poder Ianukóvitx, després de tres mesos de protestes a Kíev. Una part dels 500 activistes prorussos, que també s'hi havien concentrat, s'han enfrontat als manifestants sense que hi hagi hagut ferits. Crimea és l'única regió d'Ucraïna on els russos són majoria.

Margallo: "Deixem els ucraïnesos que decideixin el seu futur amb llibertat"

A l'estat espanyol, el cap de la diplomàcia, José Manuel García-Margallo, ha demanat als diferents actors internacionals que "deixin que el poble ucraïnès decideixi el seu futur amb llibertat", i que resolguin el seu problema financer "de manera immediata", ja que el país està "al límit de la fallida".

 

 

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut