Un 49% dels enquestats cobra com a molt 900 euros.
Un 49% dels enquestats cobra com a molt 900 euros.
Madrid

El Banc d'Espanya rectifica: els sous han baixat més del que deien les seves estadístiques

L'entitat s'ha adonat que la majoria dels llocs de treball destruïts per la crisi els ocupaven els treballadors menys qualificats i amb sous més baixos. A mesura que aquests treballadors abandonaven el mercat laboral, els seus salaris deixaven de computar per fer la mitjana salarial i hi guanyaven pes els sous més elevats.

RedaccióActualitzat

El Banc d'Espanya admet que els sous durant la crisi han caigut més del que diuen les seves estadístiques. Al butlletí econòmic del mes de febrer, la institució monetària ha inclòs un capítol específic per aclarir el comportament dels salaris des del 2006 i explicar la distorsió dels seus números.

El Banc d'Espanya s'ha adonat que la majoria dels llocs de treball destruïts per la crisi els ocupaven els treballadors menys qualificats i amb menys antiguitat i, per tant, amb el sou més baix. A mesura que aquests treballadors abandonaven el mercat laboral, els seus salaris deixaven de computar per fer la mitjana salarial i hi guanyaven pes els sous més elevats.

Per fer la mitjana, la suma dels salaris es dividia entre els treballadors en actiu, i com que eren menys i amb el sou més alt, la mitjana continuava pujant encara que els salaris haguessin baixat.

Els experts del Banc d'Espanya han corregit aquesta distorsió i s'han trobat que, a partir de l'any 2006, els sous van començar a baixar. Hi va haver una petit descens el 2007. El 2008 van tornar a pujar una mica i a partir del 2009 la caiguda es va accelerar. La conclusió final és que des del 2006 els sous han caigut de mitjana un 2%, el doble del que havia dit fins ara el Banc d'Espanya.  

Anar al contingut