Barcelona

Els experts alerten del perill per a la privacitat de les pròpies dades que suposa l'allau d'aplicacions mòbils

En el marc del Mobile World Congress, la jornada "Com gestionem la nostra privacitat a les aplicacions mòbils?" ha reunit especialistes, professionals i estudiants amb l'objectiu d'abordar el tractament de dades i la privacitat de les aplicacions mòbils.

RedaccióActualitzat

Un dels reptes de futur de les telecomunicacions és la privacitat de la informació. Les càmeres i els micròfons incorporats als mòbils i l'ús intensiu de les xarxes socials s'han convertit en una arma de doble tall. En la jornada "Com gestionem la nostra privacitat a les aplicacions mòbils?", organitzades pel Parlament, diversos experts han alertat que fins i tot les aplicacions que descarreguem al mòbil comporten un risc.

En el marc del Mobile World Congress, la jornada ha reunit especialistes, professionals i estudiants amb l'objectiu d'abordar el tractament de dades i la privacitat de les aplicacions mòbils.

Els perills de la societat "appificada"

La quantitat i diversitat d'aplicacions de mòbil, ja siguin destinades a l'oci, la salut o els serveis, ha fet que els experts ja parlin de la societat "appificada". Segons un informe de la Unió Europea, l'any passat es van descarregar 100.000 milions d'aplicacions arreu del món. La directora de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (Apdcat), Àngels Barbarà, alerta que, per cada consentiment en descarregar una aplicació, hi ha el risc que es comerciï amb la privacitat dels usuaris: "automàticament fem tots 'sí, sí, sí, sí, sí' i no te n'adones i ho tens tot descarregat, però per tots costats estàs deixant anar informació". Per Barbarà, la privacitat ha de ser part "indissoluble" d'aquestes tecnologies que afecten tots els ciutadans i ha remarcat la necessitat de que la privacitat s'integri en el desenvolupament del disseny d'aplicacions.

El líder del grup de treball de seguretat en sistemes distribuïts de la Universitat d'Hamburg, Hannes Federrath, ha participat en la jornada. Federrath explica que "moltes aplicacions i molts serveis d'internet són gratuïts, això significa que no pagues amb diners, però sí amb les teves dades; informes sobre les teves preferències i això és molt útil per a les empreses comercials".

El dret a esborrar el passat

Ignasi Casanovas ha dissenyat Woowos, una aplicació de missatgeria instantània que controla més la privacitat d'allò que s'envia a la xarxa. Casanovas creu que no deixar cap rastre és una norma d'higiene que també s'ha de seguir en el món digital, encara que l'usuari no sigui famós ni disposi d'informació privilegiada: "a mi m'importa que la NSA o Google conegui les meves dades privades o el que m'importa és que ho conegui el meu veí de sota de casa i que sàpiga a què em dedico, i què faig i quant guanyo i tal?"

Casanovas creu que "compartir-ho tot i publicar-ho" farà que, d'aquí uns anys, "a la gent li acabi explotant" i reivindica que "el dret a esborrar el passat hauria de ser un dret que tots tinguem".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut