Barcelona

Centenars d'estudiants es manifesten pel centre de Barcelona contra la LOMCE

La manifestació d'estudiants de Secundària i d'universitat ha recorregut el centre de Barcelona i ha acabat davant la Conselleria d'Ensenyament. Hi han participat centenars d'estudiants. La protesta coincideix amb la jornada de vaga contra la implantació de la LOMCE. El secretari general d'Universitats, Antoni Castellà, assegura que, tot i la vaga, hi ha normalitat acadèmica. Castellà ha denunciat incidents molt puntuals de piquets.

RedaccióActualitzat

S'ha acabat ja la manifestació d'aquest matí a Barcelona d'estudiants de Secundària i d'universitat que s'ha fet fins al davant de la Conselleria d'Ensenyament. Protesten contra les retallades, la implantació de la LOMCE i per reclamar millores als estudis superiors. La mobilització es fa en el marc d'una jornada de vaga convocada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans.

Centenars d'estudiants -entre 500 i un miler, segons les fonts- han recorregut el centre de Barcelona. La marxa ha començat a la Borsa de Barcelona, al passeig de Gràcia. Els manifestants, que han cridat consignes a favor de la qualitat de l'ensenyament públic, portaven una pancarta amb els lemes "27-F vaga d'estudiants" i "Per una educació digna en una terra lliure".

El secretari general d'Universitats, Antoni Castellà, assegura que hi ha normalitat acadèmica tot i la vaga. En declaracions a Catalunya Informació, Castellà ha detallat incidents puntuals per accions de piquets: "Els incidents han estat els talls que hi ha hagut aquest matí a l'entorn dels accessos de l'Autònoma. I tant a la Universitat de Barcelona com a la de Pompeu Fabra i la de Girona, en algunes facultats hi ha hagut piquets que han impedit l'entrada d'estudiants. Més enllà d'això ens indiquen les universitats que hi ha normalitat acadèmica".

Tal com ha apuntat Antoni Castellà, a la Universitat Autònoma de Barcelona els Mossos d'Esquadra han identificat un centenar d'estudiants que volien tallar l'AP-7. Fonts de la policia autonòmica han dit que a dos dels identificats se'ls han emportat per informar-los que tenen un requeriment obert per una altra qüestió que no té res a veure amb la concentració d'avui, però que en cap cas els han detingut, tal com denuncien alguns joves a les xarxes socials. Els agents han identificat els joves perquè, en cas que hi hagi aldarulls al campus de Bellaterra o s'afecti el mobiliari urbà, tinguin fixats uns responsables de les mobilitzacions durant la jornada de vaga.

La mobilització ha comportat afectacions als accessos al campus ja que s'han bloquejat les entrades des de l'autopista, cosa que ha generat una llarga cua d'aproximadament tres quilòmetres en sentit sud a l'autopista AP-7. A primera hora d'aquest matí, un grup d'estudiants ha tallat breument la Ronda de Dalt, a l'alçada de la Vall d'Hebron. Portaven una pancarta per denunciar les retallades en l'educació pública.

Els estudiants també han fet manifestacions a moltes altres ciutats de Catalunya. A Lleida, per exemple, hi han participat unes 500 persones, a Girona 300 i a Tarragona unes 200. Durant tot el dia hi ha mobilitzacions a diferents punts de Catalunya, les Balears i el País Valencià. A Barcelona, després de la marxa d'aquest migdia, hi haurà una concentració a les 7 del vespre a la plaça Espanya, davant del recinte on es fa el Mobile World Congress.

Aquesta vaga es fa l'endemà que el Parlament aprovés portar la "llei Wert" al Tribunal Constitucional, amb els únics vots en contra del PP i Ciutadans. Una gran majoria formada per CiU, ERC, el PSC, ICV i la CUP denuncia les polítiques recentralitzadores del govern espanyol.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut