Madrid

El PP rebutja al Congrés les propostes a favor del dret a decidir de Catalunya, mentre que PSOE i PSC s'abstenen

Els populars només han votat a favor de la seva pròpia resolució, contrària als plans sobiranistes catalans. El PSOE ha fet el mateix amb el seu text i s'ha abstingut en la resta de propostes, com el PSC. El debat s'ha donat per acabat amb l'aprovació de 22 esmenes: tretze del PP i unes altres nou pactades amb CiU, PNB, Coalició Canària, UPN, ERC i UPyD.

RedaccióActualitzat

La reclamació de Catalunya per poder exercir el dret a decidir i com donar-hi resposta ha dividit els grups del Congrés en les votacions finals del debat de política general. Cada formació ha donat suport a la seva pròpia proposta de resolució. N'han presentat el PP, el PSOE, CiU, Esquerra Plural, ERC i Amaiur. CiU i ICV han presentat la mateixa proposició de fa un any, que insta el govern espanyol a dialogar amb la Generalitat per poder fer el referèndum.

L'any passat el PSC va donar suport a aquesta moció, i va trencar, per primera vegada, la disciplina de vot amb el PSOE. Ara, els socialistes catalans s'hi han abstingut i han escenificat sintonia amb els seus companys de Madrid. Com que només el PP té majoria, el seu text, contrari als plans sobiranistes catalans, ha estat l'únic que ha prosperat. "Una part de la ciutadania no pot decidir allò que correspon al conjunt del poble espanyol, ni una autoritat o poder públic situar-se per sobre de la llei", subratlla la proposta.

El Partit Popular ha votat en contra de la resta d'iniciatives. El PSOE, que demanava la creació d'una subcomissió parlamentària per estudiar el tema, ha votat a favor del seu text i s'ha abstingut en la resta. Els diputats del PSC han fet el mateix.

El Congrés ha donat per acabat el debat de política general amb l'aprovació de 22 esmenes: tretze del PP i nou pactades amb CiU, PNB, Coalició Canària (CN-NC), UPN, ERC i UPyD. En total s'han votat 103 propostes.

Els populars han acordat amb CiU dues iniciatives sobre lobbies i reforma fiscal; amb ERC han tancat un text sobre les lleis homòfobes al món; amb el PNB una iniciativa sobre la Y basca i l'aeroport, i amb Coalició Canària una sobre el règim fiscal canari i l'ocupació a l'arxipèlag.

El PP també ha acordat amb UPyD un document sobre delictes de terrorisme i ha donat suport a UPN per una esmena sobre la situació política a Navarra.

El PSOE i Esquerra Plural han vist rebutjats tots els seus textos, tot i que els socialistes han fet una transacció amb el PP de dues propostes.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut